Đakovo

Susret svećenika Hrvatske schönstattske lige


Susret svećenika Hrvatska schönstattske lige, koji se održava dva puta godišnje upriličen je 2. srpnja u Đakovu.

Domaćin susreta bio je vlč. Tomislav Ćorluka, župnik župe Svih Svetih u Đakovu. Inicijator toga susreta, koji je okupio osam svećenika bio je predsjednik HŠL svećenika vlč. Ivan Ravlić, župnik u Tesliću.

Susret je počeo u župnom domu izlaganjem domaćina vlč. Ćorluke, koji je govorio o Schönstattskom duhovnom pokretu istaknuvši njegov međunarodni karakter za odgoj i obnovu Crkve, a osnovao ga je p. Josef Kentenich.

Poslije predavanja uslijedila je sveta misa u župnoj crkvi Svih Svetih, koju je predvodio domaći župnik Ćorluka, a propovijedao vlč. Ravlić. „Marija u ovom dvorištu u kojem živimo“, bila je tema propovijedi vlč. Ravlića u kojoj je naglasio da Gospa nije tek puki predmet štovanja u Crkvi nego je nužan dio samoga kršćanstva. „U domu, u stanu, u kući gdje je Majka Triput divna Gospa Schönstattska svako zlo nestaje, udaljuje se. U toj kući gdje nema zla kršćanin, katolik prepoznaje svoju istinsku kuću, osjeća se sigurnim u svojoj obitelji, u svojem ja“, rekao je  između ostaloga vlč. Ravlić.

Nakon mise svećenici su druženje nastavili uz zajednički ručak.

Spomenimo da se Schönstatt nalazi u srednjoj Njemačkoj, a sastavni je dio grada Vallendara. Pokret za obnovu Crkve je utemeljen u kapeli Sv. Mihaela, koja je bila zapuštena ostava za poljoprivredni materijal. Tu je pročitana povelja osnutka, a uglavnom se odnosila na mlade, među kojima je naišla na veliku podršku. Kasnije je ta kapela posvećena Gospi Schönstattskoj, zvana Prasvetište (urheiligtum) i od tada se pokret vrlo brzo širio po Njemačkoj a kasnije i po cijelom svijetu, tako da ga danas ima u 80-ak zemalja.

Pokret danas broji oko 300 000 članova, a dijelom ga živi više od tri milijuna vjernika.

U RH pokret ima oko 600, a u BiH oko 150 članova.

U BiH pokret je započeo širiti vlč. Ivan Ravlić, koji je od svećenika prvi upoznao Schönstatt i njegovu duhovnost, te i danas uporno oduševljava druge. On okuplja simpatizere Schönstatta tri puta godišnje, računajući i duhovne vježbe za svećenike na Košljunu, otoku Krku.

I.R.B.L./ KT