Tisuće građana u procesiji proslavilo zaštitnicu Zagreba


Svetkovina Majke Božje od Kamenitih vrata, zaštitnice grada Zagreba, proslavljena je, 31. svibnja, navečer svečanom misom u zagrebačkoj prvostolnici, koju je predvodio nadbiskup praški kardinal Dominik Jaroslav Duka.

Foto: Bernard Čović/Glas Koncila

Foto: Bernard Čović/Glas Koncila

Na početku mise, koju je predvodio praški nadbiskup i predsjednik češke biskupske konferencije kardinal Duka u zajedništvu s kardinalom Josipom Bozanićem, biskupima, svećenicima i brojnim vjernicima, kardinal Bozanić istaknuo je da današnje slavlje koje povezuje katedralu i Kamenita vrata, ocrtava ovozemaljski hod vjernika i kršćansku prisutnost u svijetu.

«Neka naša molitva potakne zajedništvo i sklad među stanovnicima našega Grada te slogu i solidarnost u izgradnji domovine Hrvatske», istaknuo je Bozanić.

Nadbiskup praški Jaroslav Duka u homiliji je podsjetio na povijesnu povezanost Hrvatske i Češke, zemlje iz koje je došao prvi zagrebački biskup Duh, kojega je doveo kralj Sveti Ladislav. Istaknuo je dugu povijest zagrebačke katedrale, koja je bila više puta oštećena te ponovno obnovljena, i u kojoj su pokopani herojski branitelji Hrvatske, ban Zrinski i Bl. Alojzije Stepinac, koji, dodao je, dijeli bolnu sudbinu mađarskog kardinala Józsefa Mindszentya, poljskog kardinala Stefana Wyszyńskija i češkog kardinala Josefa Berana.

«U njoj je našao mjesto posljednjeg počinka i hrabri borac, pastir svoga stada, blaženi kardinal Alojzije Stepinac, čovjek koji započinje niz četvorice primasa: Stepinac, Mindszenty, Beran, Wyszyński, a možemo reći i da dijeli njihovu zajedničku i bolnu sudbinu. Oni govore jasnim jezikom čak i danas, kada je naša Crkva za koju su oni radili, živjeli i trpjeli, napadana sličnim ideologijama i metodama. Naši napori za kanonizaciju ovih četiriju crkvenih pastira su nada, ali i smjer u kojem se danas trebaju odvijati naši koraci i stavovi. Bez hrabrosti i istinitosti Crkva ne može opstati, a ni oni ne bi mogli biti sveci», istaknuo je kardinal Duka.

Podsjetio je na zajednički slavenski jezik za kojega su misionari Ćiril i Metod stvorili prvo pismo – glagoljicu.

Istaknuo je da je Djevica Marija spasila Poljsku, Europu kod Beča, nošena je u procesiji ulicama Lenjingrada, Moskve i Staljingrada, te je zaštitila te gradove od nacista te da i u ova naša teška, sigurnosno napeta vremena, imamo nadu i razlog otići k njoj, nebeskoj zaštitnici Zagreba, piše narod.hr.

Poručio je da vjernici trebaju biti čvršći u vjeri kako bi ostali u svojoj vjeri poput kamenih zidova.

Nakon mise krenula je mnogobrojna procesija od katedrale, Bakačevom ulicom, Trgom bana Jelačića, Radićevom do Kamenitih vrata, gdje je svečanost završila molitvom i blagoslovom.

KT