U Sinju sve je spremno za današnju 302. Alku


Nakon generalnih proba na Bari i Čoji sve je spremno za današnju - 302. Sinjsku alku - hrvatsku vitešku igru kojom se slavi pobjeda nad osmanskim osvajačima 14. kolovoza 1715.

Pucnjevi iz mačkula jutros od 6 budili su mještane koji će uskoro krenuti put trkališta. Tko će od alkara na trkalištu dugačkom 160 metara u najviše 12 sekundi prikupiti najviše punata i ponijeti titulu slavodobitnika, možete doznati u prijenosu od 16.30 na HTV2.

Alka je pojedinačno viteško nadmetanje u kojem može sudjelovati najmanje 11 i najviše 17 konjanika alkara, a slavodobitnik je onaj koji u tri utrke gađanjem u alku prikupi najviše punata, odnosno bodova.

Alkar u punom trku mora proći trkalištem dužine 160 m za najviše 12 sekundi, kopljem gađa središte željezne alke koja visi iznad trkališta na 3,32 metra.

Svaki pogodak "u sridu" slavi se oglašavanjem limene glazbe, te pucnjima iz "mačkule" - starinskog topa. Trče se tri trke i bodovi se zbrajaju. Alkar s najviše osvojenih bodova postaje slavodobitnik.

Slavodobitnik Alke je bogato nagrađen, a Sinjani i narod Cetinske krajine do sljedeće ga Alke slave kao svojega najboljeg junaka i viteza.

Sinjskom alkom se obilježava pobjeda nad osmanskim osvajačima 14. kolovoza 1715. kod Sinja. Na taj dan 700 hrvatskih branitelja iz Sinja odbilo je navalu turskoga zapovjednika Mehmed-paše Čelića, čija je vojska imala 60 000 vojnika. U znak priznanja za poticanje domoljublja i očuvanje povijesnih, kulturnih, etnografskih i drugih vrijednosti, Sinjska alka je prema međunarodnim mjerilima proglašena pokretnim spomenikom kulture najviše kategorije 1979., a 15. studenog 2010. upisana je na UNESCO-ov popis nematerijalne svjetske baštine u Europi.

Natjecanju će nazočiti predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, premijer Andrej Plenković, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković te brojni dužnosnici i gosti.