Udbina

Upute za komemoraciju žrtava Bleiburga i Hrvatskoga križnog puta na Udbini


Na Udbini će se 15. svibnja održati komemoracija žrtvama Bleiburške tragedije i Hrvatskoga križnog puta. Prenosimo napomene i tehničke upute za organizatore i hodočasnike objavljene na mrežnoj stranici Gospićko-senjske biskupije.

Foto: gospicko-senjska-biskupija.hr

Foto: gospicko-senjska-biskupija.hr

Nadnevak i mjesto proslave
Ove godine komemoracija žrtava Bleiburške tragedije i Hrvatskoga križnog puta obilježit će se svetom misom i prigodnim programom na Udbini, u Svetištu hrvatskih mučenika, 15. svibnja

10 sati – ispred crkve Sv. Marka Groba u Krbavskom polju, počinje križni put
11 sati – na Trgu ispred crkve molitva svete krunice
11:30 – recital Luč Hrvata
12:15 – sveta misa na Trgu ispred crkve hrvatskih mučenika koju predvodi gospićko-senjski biskup mons. Zdenko Križić (izravni prijenos euharistijskog slavlja moguće je pratiti preko Hrvatske televizije i Prvog programa Hrvatskog radija)
18 sati – sveta misa u Crkvi hrvatskih mučenika

Savjeti epidemiološke službe
Liturgijsko slavlje odvijat će se na otvorenom, na trgu ispred Crkve hrvatskih mučenika. Poštujući preporučeni razmak, sjedeća i stojeća mjesta bit će označena na Trgu, i obvezno je nošenje zaštitne maske za lice.
Izostavit će se pružanje znaka mira u slavlju euharistije uobičajenom gestom, dok će podjela svete pričesti biti isključivo na ruku.
Priliku za svetu ispovijed hodočasnici imaju u prostoru ispod crkve, u vanjskom dijelu ispred dnevne kapele Blažene Djevice Marije Kraljice mučenika. Svećenici će nositi zaštitne maske za lice i biti odvojeni prozirnom pregradom.
Crkva je dovoljno velika, mjesta za sjedenje su označena.
Hodočasnike se podsjeća da i nakon završetka liturgijskog slavlja drže distancu, ne zadržavaju se u skupinama i ne ostvaruju bliske kontakte jedni s drugima.

Parkiranje
Autobusi, kao i osobni automobili s hodočasnicima, parkiraju se na Krbavskom polju, kraj crkve Sv. Marka Groba, na prostoru koji će biti označen.
Uzvanici imaju parkiralište nasuprot Doma za starije i nemoćne osobe na Udbini. Svećenici, redovnici, redovnice, novinari, snimatelji, pjevači, imaju parkiralište na Udbini, na nogometnom igralištu u pravcu Osnovne škole Kralj Tomislav. Osobe s invaliditetom imaju parkiralište na prostoru ispred Osnovne škole.
Svi autobusi koji će doći nakon 11 sati neka prevezu svoje hodočasnike do blizine mjesta slavlja, kod ulaza na Udbinu, s pravca Plitvica ili Gračaca (kod natpisa Hrvatska Udbina) te se vrate na mjesto parkiranja na Krbavskom polju. Isto tako se može dogovoriti s vozačem za povratak nakon svete mise.
Hodočasnike koji nisu u mogućnosti obaviti pobožnost križnog puta, (starije, invalide i dr.) neka vozači autobusa dovezu do ulaza na Udbinu, (kod natpisa Hrvatska Udbina) te se parkiraju na Krbavskom polju.

Prijave hodočasnika
Voditelji hodočasnika koji dolaze autobusima, neka prijave hodočasničku grupu organizacijskom odboru – Crkvi hrvatskih mučenika na broj telefona 053/778-610 ili najbolje na adresu e-pošte chm@chm-udbina.com.hr kako bi ih pozdravili prije misnog slavlja. Kod odabira putnih pravaca iz Splita, Rijeke ili Zagreba preporučuje se autocesta i izlaz Gornja Ploča, Udbina.

Okrjepa
Poštujući epidemiološke mjere okrjepa je moguća samo u lokalnim restoranima i kavanama. Preporučuje se hranu i piće ponijeti sa sobom.

Toga dana vjernici će se na Udbini okupiti kao molitelji i hodočasnici, jer ovo je sveti molitveni skup za žrtve, a nikako politički skup. „Mjesto na kojem se nalazimo sveti je prostor i priliči da na svetom mjestu naše misli idu prema Bogu, koji je jedina nagrada i utjeha svim žrtvama. Na trgu ispred Crkve hrvatskih mučenika biti će dozvoljeno unijeti jedino župne zastave, kao i nacionalne zastave koje su u skladu sa zakonima Republike Hrvatske. Pozivamo vas da u dostojanstvu i svetosti žrtve koje se spominjemo obilježimo godišnjicu Bleiburške tragedije“, poručili su iz Gospićko-senjske biskupije.

J.P., KT