Uvođenje bosanskog franjevca u župničku službu u Gvozdu


Na Prvu korizmenu nedjelju, 21. veljače, sisački biskup mons. Vlado Košić predslavio je misu u župi Sv. Petra i Pavla u Gvozdu te uveo u službu člana Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Marka Hrgotu u župničku službu.

Na početku euharistije Lucija Vuković je pročitala dekret kojim se imenuje novi župnik u vjerničkoj zajednici Sv. Petra i Pavla u Gvozdu, piše bosnasrebrena.ba.

Biskup Košić se u propovijedi osvrnuo na važnost korizme kao priprave kroz molitvu i dobra djela za najveći kršćanski blagdan Uskrs. Potom se prisjetio pokojnog župnika fra Tomislava Jurića koji je preminuo pred Božić te naglasio da fra Marko nastavlja tamo gdje je fra Tomislav stao.

Na kraju sv. mise fra Marko je zahvalio biskupu na povjerenoj službi.

Inače, Gvozd je mlada župa osnovana 2002., a prije toga od 1995. tu je djelovala katolička misija za prognanike iz BiH. Udaljena je 100-njak kilometara od hrvatskog glavnog grada smještena na raskrižju putova Sisak – Karlovac – Zagreb.

Danas župa ima oko 600 vjernika, a crkva je izgrađena prije 10-ak godina. Do tada su se mise služile u Vatrogasnome domu.

Ž.I., KT