Vukovar

Večer sjećanja na Vukovar i Škabrnju


U Vukovaru je, 11. studenog, u sklopu "Tjedna sjećanja na Vukovar i Škabrnju", u pastoralnom centru "Sv. Bono", prikazan potresni dokumentarni film o Gradu heroju, slavljena sveta misa te promoviran zbornik "Memento Poetica".

U organizaciji Hrvatske udruge Benedikt iz Splita i Udruge veterana 4. gardijske brigade iz Splita te predsjednice Republike Hrvatske, Kolinde Grabar Kitarović kao pokroviteljice, u sklopu Tjedna sjećanja na Vukovar i Škabrnju, u pastoralnom centru Sv. Bono u Vukovaru, prikazan je potresni dokumentarni film o Gradu heroju, nakon čega je gvardijan fra Ivica Jagić slavio svetu misu u crkvi Sv. Filipa i Jakova.

Nakon mise, u punoj dvorani pastoralnog centra, održana je promocija zbornika Memento Poetica s 30 pjesama posvećenih Vukovaru i Škabrnji.

Program je, kako prenosi IKA, počeo uvodnom riječi glavnog urednika Zbornika, pukovnika Mate Buljubašića, a nastavio se himnom Lijepa naša u izvedbi VIS-a Gospe od Zdravlja iz Splita i minutom šutnje za pale branitelje. Recital je otvorio pjesnik Pejo Šimić iz Zagreba koji je krasnoslovio svoju pjesmu Hrvatskim Braniteljima i izmamio gromki pljesak u dvorani, kao i Larisa Janičev Stojanović, Dragan Vranješ i Matea Miošić koja je recitirala pjesmu pokojnog Antuna Mladena Vranješa.

Nakon toga je, pjevač Branko Čulić Vukovarac s VIS-om Gospe od Zdravlja poveo pjesmu Bože čuvaj Hrvatsku, a pridružila im se publika.

Na kraju je pukovnik Buljubašić zahvalio pjesnicima, glazbenicima i domaćinima te pozvao na promociju zbornika 19. studenog u Splitu i 20. studenoga u Škabrnji.

KT