Zagreb

Zabranjeno podizanje zastava „Hoda za život“ u Zagrebu


Inicijativa „Hod za život, obitelj i Hrvatsku“ priopćila je 12. svibnja da im je zabranjeno podizanje zastava „Hoda za život“ u Zagrebu, iako im je prethodno Grad izdao pozitivno mišljenje za postavljanje.

Nakon što je 11. svibnja održana konferencije za medije na kojoj su koordinatori Hoda za život najavili da će se, kao i prethodnih godina, u gradu od 12. svibnja izvjesiti zastave Hoda za život, gradonačelnik Tomislav Tomašević je, intervenirajući u nadležnim uredima, zabranio podizanje zastava.

„Izdavanje pozitivnog mišljenja za podizanje zastava Hoda za život nije bilo u nadležnosti gradonačelnika Tomaševića. Gradski ured za prostorno uređenje, izgradnju grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet izdao je 14. travnja istu dozvolu kao i prethodnih godina, po istoj proceduri, za postavljanje 10 zastava od 12. do 16. svibnja na Trgu bana Josipa Jelačića i Trgu Republike Hrvatske te još 65 zastava od 12. do 21. svibnja na ostalim lokacijama u širem centru grada“, poručili su iz Inicijative.

Iz Grada Zagreba su ih obavijestili da je gradonačelnik Tomašević retroaktivno promijenio proceduru za izdavanje dozvola za postavljanje zastava i naložio da je ubuduće za stavljanje zastava potrebno njegovo osobno odobrenje.

“Hod za život je, preko udruge Vigilare, pravovremeno i prema propisanoj proceduri, zatražio postavljanje zastava za što je prije mjesec dana izdano pozitivno mišljenje. Grad Zagreb inače na svojim jarbolima besplatno postavlja zastave više stotina udruga, manifestacija i događanja po jasnoj, proceduri koju je Grad odredio. Ova samovolja gradonačelnika Tomaševića ilustrira nepoštivanje procedura i nadležnosti, rušenje demokratskih standarda Grada Zagreba i diskriminiranje svih onih građana Zagreba s čijim se stavovima i aktivnostima gospodin Tomašević ne slaže“, istaknuli su.

U priopćenju su se, kako prenosi IKA, osvrnuli i na aktualna pitanja vezana uz pravo na priziv savjesti te izvršavanje feticida u hrvatskim bolnicama. „Ovo nasilno nametanje svjetonazora vezano za zastave vidljivo je, nažalost, i u stalnim napadima na pravo liječnika na priziv savjesti u bolnici Sveti Duh i zloupotreba bolesti šestomjesečne bebe Grge za promicanje usmrćivanja nerođene djece, feticida i zahtjeva da se feticid i pobačaj financiraju novcem koji svi građani Zagreba i Hrvatske uplaćuju u proračun“, poručili su iz inicijative Hod za život, obitelj i Hrvatsku.

J.P., KT