Zaprešić: Titova ulica preimenovana u Ulicu kardinala Stepinca


Gradsko vijeće Zaprešića većinom glasova odlučilo je Ulicu maršala Tita preimenovati u Ulicu kardinala Alojzija Stepinca i Aveniju hrvatskih branitelja, priopćeno je 26. veljače iz Ureda gradonačelnika Zaprešića.

Foto: laudato.hr

Foto: laudato.hr

Troškovi koji će nastati za građane i pravne osobe zbog promjene naziva ulice podmirit će se iz gradskog proračuna, navodi se u priopćenju.

Nakon Zagreba, Karlovca i Murskog Središća, Zaprešić je još jedan u nizu gradova u Hrvatskoj koji su preimenovali nazive svojih ulica i trgova koji su nosili po komunističkom diktatoru, zločincu i masovnoj ubojici Josipu Brozu Titu, kojega se također smatra odgovornim za mučenje i progonstvo, zagrebačkog nadbiskupa, blaženog Alojzija Stepinca.

Zahtjev za preimenovanje Titove ulice predložila je nezavisna gradska vijećnica Ljiljana Popovački Račić. U svom zahtjevu za preimenovanje ulice piše kako smatra nedopustivim da javne površine nose ime koje simbolizira jugoslavenstvo i totalitarizam kao ideologiju koja je negacija demokracije.

Kako piše laudato.hr prijedlog o preimenovanju prošao je propisani postupak, prethodno je prihvaćen na Odboru za imenovanje naselja, ulica i trgova, a pozitivno mišljenje dalo je i Vijeće Gradske četvrti Centar, kojoj ulica teritorijalno pripada.

Hrvatska laganim koracima ide ka razračunavanjem s totalitarnom prošlošću, međutim, postavlja se pitanje kada će tim putem krenuti i BiH, zemlja u kojoj je mnogim političarima i običnim građanima Tito i dalje heroj i junak.

KT