Završio 25. svjetski kongres katoličkih liječnika


Jubilarni 25. svjetski kongres katoličkih liječnika upriličen je u Zagrebu od 30. svibnja do 2. lipnja, pod naslovom „Svetost života i medicinska profesija od Humanae Vitae to Laudato si'"

Organizatori su bili Međunarodno udruženje katoličkih liječnika (FIAMC) i Hrvatsko katoličko liječničko društvo (HKLD), a okupio je vrhunske znanstvenike i liječnike iz cijeloga

Posljednjeg dana Kongresa govorilo se o trgovini ljudskim organima te liječenju boli i patnje u palijativnoj skrbi.

Govoreći o trgovini ljudskim organima, profesor na Harvardu, kirurg i savjetnik Svjetske zdravstvene organizacije za doniranje i transplantaciju organa Francis L. Delmonico podsjetio je na izvješće Reutersa od prije dvije godine kada su u Egiptu otkrili kako je većina transplantacija zapravo rezultat ucjena afričkih emigranta koji žele u Europu. Tada je 45 liječnika i medicinskih sestara uhićeno u Egiptu pod optužbom da su preprodavali organe i slali ih u Europu. U policijskoj raciji zaplijenili su milijune dolara. Neki od uhićenih radili su u najuglednijim medicinskim učilištima u Egiptu.

S druge strane kao znak nade istaknuo je da je u Kini bitno bolja situacija danas nego prije 10 godina. Naime, prije je postojala značajna korelacija između broj smrtnih kazni i broja transplantacija. Delmonico je prenio svoje iskustvo kako su kroz WHO uspjeli pokrenuti dijalog s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom koji je rezultiralo današnjim bitno smanjenim brojem stranaca koji dolaze u Kinu s ciljem da dobiju transplantirane organe.

Pohvalio je veliku solidarnost koju Hrvatska pokazuje donacijom organa preminulih osoba, no istaknuo je kako je osobno uvijek za opciju da pristanak na donaciju organa bude izričit, da se ne podrazumijeva, ako se ne izrazi suprotna želja, kako je to sada slučaj u Hrvatskoj.

Glavne teme kongresa bile su međureligijski dijalog o temi eutanazije, svetost života i dostojanstvo ljudske osobe u znanosti i praksi, priziv savjesti, transhumanizam, nove tehnologije u medicini, bioetika i politika, prenatalna eutanazija, kultura života vs. kultura otpada, etički i pravni status nerođenog djeteta, migracije, trgovina ljudima i iskorištavanje djece, povijest i perspektiva bioetike, ljudska fetalna DNA i retrovirusni okidači okoliša, surogat majčinstvo, etički izazovi u dentalnoj medicini, biokemiji, farmakologiji i palijativnoj skrbi i solidarnost i supsidijarnost u zdravstvenom sustavu.

Cilj kongresa bio je rasvijetliti etičke i moralne aspekte medicinske profesije u današnjem svijetu visoko tehnologizirane medicine.

"Ovo je bio jubilarni, 25 kongres FIAMC i zato će i Zagreb i Hrvatska kao domaćini zauvijek ostati upisani u povijest naše organizacije. Hrvati su uspjeli organizirati vrlo uspješan Kongres na svjetskoj razini i zato mogu biti ponosni", naglasio je dopisni član Papinske akademije za život dr. Jozef Glasa.

Sekcija mladih HKLD-a na čelu s Matejom Šegović, dr. med., na inicijativu prof. dr. Jasenke Markeljević i cijelog Znanstvenog odbora FIAMC-a, prvi puta u povijesti Svjetskih kongresa katoličkih liječnika organizirala je Simpozij za mlade, u kojem aktivno sudjeluje više od 100 mladih liječnika, stomatologa, farmaceuta i studenata.

Osim sudjelovanja u organizaciji Simpozija, mladi su sudjelovali u organizaciji radionica, predstavili svoje znanstvene radove u obliku postera, pripremali interaktivne radionice i okrugli stol "Afirmacija kulture života".

ika/ KT