Rasno

100. obljetnica rođenja fra Blage Brkića


U povodu stote obljetnice rođenja hercegovačkog misionara fra Blage Brkića Organizacijski odbor pripremio je duhovno-kulturni program u Rasnu, rodnoj župi toga jednostavnog i poniznog franjevca.

U nedjelju 1. ožujka svečano misno slavlje u 11 sati u crkvi Sv. Franje Asiškog predvodit će mostarsko-duvanjski biskup i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski mons. Ratko Perić.

U spomen na tu važnu obljetnicu na rodnoj kući fra Blage bit će postavljena spomen ploča s njegovim likom, medaljon, odljevak u bronci, rad akademskog kipara Stjepana Skoke. Hrvatska pošta Mostar izradit će i prigodnu marku, a bit će tiskano i II. izdanje knjige Razgovor s Bogom. Planirana je i izložba fotografija te Svetog pisma na kiluba jeziku.

Organizatori svečanosti su Hercegovačka franjevačka provincija, Sveučilište u Mostaru, Hrvatsko društvo čuvara baštine i Matica hrvatska ogranak Široki Brijeg.

Program:
Rasno, nedjelja, 1. ožujka
10:15 sati – Otkrivanje spomen-ploče na fra Blaginoj rodnoj kući na Rasnu, zaselak Njive
11 sati – misa u župnoj crkvi Sv. Franje na Rasnu
12 – 12:45 sati – Predavanja na temu fra Blagina života i djela
fra Miljenko Šteko, Hercegovačka franjevačka provincija, pozdravni govor
dr. Ivo Čolak, Sveučilište u Mostaru, pozdravni govor
fra Jozo Sopta, predsjednik Organizacijskog odbora – Fra Blagin životopis i predstavljanje drugoga izdanja knjige Razgovor s Bogom
fra Filip SučićFra Blago kao prevoditelj
fra Ante KutlešaFra Blago kao misionar
predstavnik HP Mostar, predstavljanje i uručenje poštanske marke
12:45 sati – Izložba fotografija, Biblije i ostalih fra Blaginih djela, župna dvorana
12:45 – 13.30 sati – Druženje kod crkve na Rasnu


Fra Blago Brkić bio je prvi hercegovački franjevac koji je stupio na afričko tlo, davne 1968. U Kongu je kao misionar proveo 25 godina. Pridonio je širenju vjere i kulturi naroda govornika jezika kilube time što je sa suradnicima preveo Bibliju na njihov jezik. Na istome je jeziku priredio brojne druge liturgijske knjige. Priredio je molitvenik za vjernike, te upute katehistima, Dječje Sveto pismo, te knjige Bog naš otac, Krist naš brat, Naša kršćanska obitelj i Rasti u Kristu.

S mukom je učio jezik kiluba. Nije ga išlo i već je odlučio napustiti misije, no šećući prirodom shvatio je kako je zapamtio ono što je jučer učio i već isti dan naučio je Očenaš na novom jeziku. Bio je na čelu prevoditeljske skupine Svetog pisma na kiluba jezik, koju je sam okupio i vodio njezin rad. Na navjestiteljskim putovanjima zarazio se težim oblikom malarije, malarije cerebralis, od koje oboljeli ili umru ili polude a rijetki ozdrave. No, fra Blago je ozdravio. Ipak nakon preboljene bolesti nije više mogao podnositi jake tjelesne napore. Nije htio otići iz misija što prije, nego je htio prevesti Sveto pismo na domaći jezik.

Od 1994. živio je u samostanu na Širokom Brijegu, u kojem je boravio sve do smrti. Napisao je knjigu Od Hercegovine do Konga, objavljenu 2003. Po njoj je Laudato TV 2018. u režiji Nade Prkačin snimila dokumentarni film Od Hercegovine do Konga

Preminuo je u Širokom Brijegu 26. kolovoza 2009. u 90. godini života, 73. godini redovništva i 67. godini svećeništva. Pokopan je na groblju Mekovac na Širokom Brijegu.

KT