Komušina

51. Dan mladih Vrhbosanske nadbiskupije


Dan mladih Vrhbosanske nadbiskupije, 51. po redu, održat će se u Gospinom svetištu u Komušini i na brdu Kondžilo 27. i 28. svibnja pod geslom "Tih dana usta Marija i pohiti u Gorje" (Lk 1,39).

U pozivu vrhbosanskog nadbiskupa mons. Tome Vukšića naznačeno je kako ovim susretom "Crkva želi mladima dati mogućnost za rast u vjeri u Isusa Krista i u ozračju evanđeoskih i životnih vrijednosti kako bi mogli doživjeti iskustvo osobnog susreta s uskrslim Gospodinom i postati vjerovjesnici mnogim drugim mladima. Mladi su sadašnjost i budućnost naše mjesne Crkve, stoga im kao njihovi duhovni pastiri trebamo posvećivati više pažnje, s njima se redovito susretati i oblikovati ih svojim primjerom i učenjem."

Predviđeno je da se Dan mladih održava dva dana i to prema sljedećem rasporedu: 

Petak, 27. svibnja 

16:00 - 18:00           Okupljanje i smještaj sudionika

18:00                       Euharistijsko slavlje

19:00                       Večera

19:30 - 22:00           Radionice za mlade

22:00 - 23:00           Križni put mladih

00:00                       Noćni mir     

Subota, 28. svibnja 

07:00 - 09:00           Dolazak hodočasnika

9:00                         Pokorničko bogoslužje

10:00                       Polazak procesije prema brdu Kondžilo

11:00                       Euharistijsko slavlje

12:00                       Povratak procesije prema župnoj crkvi u Komušini

13:00 - 14:00           Ručak

14:00 - 15:30           Program za mlade

Isto tako u dopisu župnicima, župnim vikarima i voditeljima mladih iz Vrhbosanske nadbiskupije poslane su i opće odredbe za pripremu i sudjelovanje na Danu mladih u kojima stoji:

  1. Svi župnici i ostali pastoralni djelatnici odgovorni za pastoral mladih trebaju na vrijeme oglasiti, pozvati i pripremiti mlade na ovo hodočašće te organizirati prijevoz na razini župe ili dekanata. Podsjećam župnike da je Komušina-Kondžilo dijecezansko Gospino svetište te da je hodočašće mladih obvezan dio pastoralnog plana naše Nadbiskupije!
  1. Budući da je ovo prije svega molitveno-pokorničko hodočašće kojemu je cilj produbiti i učvrstiti naše vjerničko zajedništvo, voditelji hodočasničkih grupa trebaju pripraviti mlade na dolično ponašanje u skladu sa svetošću mjesta i događaja.
  1. Neka svi župnici, župni vikari, časne sestre i drugi voditelji skupina mladih unaprijed isplaniraju vrijeme i ovaj dan odvoje za hodočašće i mlade koje će dovesti na susret. Potrebno je da zajedno sa svojim mladima sudjeluju u cijelom programu kako bi on uistinu imao smisla. Program završava u 15:30.
  1. Očekujem da se đakoni i bogoslovi sve tri bogoslovije i sjemeništarci oba sjemeništa uključe i nesebično stave na raspolaganje za pomoć i suradnju.
  1. Pretprogram za mlade će započeti u petakMlade koji se odluče doći trebaju prijaviti njihovi župnici u Nadbiskupijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II. ( 033/766-225) do 20. svibnja. Svi mladi su obvezni ponijeti sa sobom vreće za spavanje i podmetače. Imat će osiguran smještaj i hranu. Kontakt osoba: Josip Milanović.
  1. Svi svećenici-hodočasnici trebaju se spremno i bez oklijevanja staviti na raspolaganje za pojedinačno slavlje sakramenta pomirenja koje će biti kod župne crkve, a svećenici koji žele koncelebrirati na Kondžilu trebaju sa sobom ponijeti vlastito misno ruho bijele boje.
  1. Ove godine liturgiju će glazbeno animirati mladi Brčanskog dekanataŽupnici župa iz kojih mladi sudjeluju trebaju na vrijeme pripraviti svoje mlade za tu službu. Poželjno je da mladi budu u narodnoj nošnji svoga kraja, ali nije obvezno.
  1. U sklopu programa za mlade bit će proglašeni pobjednici Natječaja za dodjelu malih grantova Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. za projekte mladih.
  1. Poslije zajedništva koje svi ostvarujemo na euharistijskom slavlju, dobrotom naših sponzora i dobročinitelja, po povratku procesije s Kondžila, svim će hodočasnicima i njihovim duhovnim pastirima u 13:00 biti ponuđen jednostavni obrok da bi se ostvareno zajedništvo nastavilo.
  1. Kako bismo znali koliko je mladih bilo na susretu, molim sve župnike da prijave broj mladih koji će doći na susret odgovornoj osobi u Nadbiskupijskom centru za pastoral mladih Ivan Pavao II.

D. K., KT