Bez sudjelovanja vjerničkog puka na hodočašću Gospi Kondžilskoj


Sasvim je izgledno da će se zavjet zahvalnosti Gospi Kondžilskoj u Komušini 30. svibnja 2020., i ujedno Dan mladih Vrhbosanske nadbiskupije, morati proslaviti u skladu sa važećim mjerama, posebno mjerom o broju sudionika javnog okupljanja.

U dopisu od 22. travnja 2020., kojega je uputio svim svećenicima, redovnicima, redovnicama i vjernicima Vrhbosanske nadbiskupije, Vinko kard. Puljić, nadbiskup metropolit vrhbosanski, odredio je da će se ovogodišnje svibanjske pobožnosti obaviti prema uobičajenom rasporedu, ali uz poštivanje mjera za sprječavanje širenja koronavirusa i mjera o javnom okupljanju.

Tako je 1. svibnja o.g., u najstarijem Gospinu svetištu u Olovu, kard. Puljić predmolio molitvu Gospine krunice, a potom slavio svetu misu bez sudjelovanja naroda, koji je ipak sve mogao izravno pratiti video i audio putem.

Sasvim je izgledno da će se i zavjet zahvalnosti Gospi Kondžilskoj u Komušini 30. svibnja 2020., i ujedno Dan mladih Vrhbosanske nadbiskupije, morati proslaviti u skladu sa još uvijek važećim mjerama, posebno pak mjerom o broju sudionika javnog okupljanja, koje je na području entiteta Republika Srpska ograničeno na 50 osoba.

Imajući na umu ove mjere i vodeći računa o zdravlju svake osobe, Vrhbosanska nadbiskupija je odlučila da se svibanjsko hodočašće Gospi Kondžilskoj i Dan mladih u Komušini 30. svibnja 2020. proslave uz sudjelovanje predviđenoga broja vjernika, tj. bez organiziranog dolaska vjernika.

Sve ostale vjernike i hodočasnike potičemo da toga dana sudjeluju na redovitoj svetoj misi u svojim župama i da slavlja iz Komušine prate putem internet i video prijenosa, te na taj način sudjeluju u završetku svibanjskih pobožnosti Gospi i Danu mladih Vrhbosanske nadbiskupije.

Dan mladih se ove godine slavi pod geslom: »Mladeži, kažem ti, ustani!« (usp. Lk 7,14), a Nadbiskupijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II. već je pozvao određeni broj mladih kao predstavnike svih mladih naše Nadbiskupije, i ujedno organizatore onog dijela programa koji se odnosi na Dan mladih. Svi ostali mladi mogu pratiti susret putem internet i video prijenosa.

Ako se u vremenu do održavanja svibanjskog hodočašća Gospi Kondžilskoj i Dana mladih Vrhbosanske nadbiskupije u Komušini eventualno promijene mjere o javnom okupljanju koje bi omogućavale dolazak većeg broja vjernika, nastojat ćemo pravovremeno informirati i prema mogućnostima organizirati navedena slavlja, kaže se u priopćenju što ga je potpisao kancelar Vrhbosanske nadbiskupije preč. Mladen Kalfić.

J.Vr.,KT