Župa Srca Marijna Foča kod Dervente

Hodočašće Licu Neumrle Majčine Ljubavi


U okviru obilježavanja 25. godišnjice pronalaženja slike lika Majke Božje s Djetetom u zadnjem ratu porušenoj kapeli Sv. Juraja u Bukovcu u Župi Srca Marijina u Foči kod Dervente u subotu 7. listopada organizira hodočašće Licu Neumrle Majčine Ljubavi.

Program započinje u 9.30 sati procesijom sa zavjetnom slikom Lica Neumrle Majčine Ljubavi od župne crkve u Foči do kapela Sv. Juraja u Bukovcu. U 11 sati ispred kapele će svečano misno slavlje predvoditi sin te župe mons. Zdenko Križić, splitsko makarski nadbiskup i metropolit te upravitelj Gospićko-Senjske biskupije. Prije mise je prigoda za ispovijed.

Lik Majke Božje fragment je slike Ljube Laha, koja je prije zadnjega rata bila izložena na javno čašćenje u kapeli Sv. Juraja u Bukovcu, pod nazivom Madona s Djetetom. Naime, zahvaljujući božanskom zahvatu (čudu) prilikom razaranja i paljenja kapele Sv. Juraja u zadnjem ratu, sve je u kapeli i oko nje izgorjelo, ostao je samo taj fragment slike s Licem Majke Božje, trpeći i vremenska stradanja i nepogode (led, kišu, snijeg, žegu...) bez ikakvog zaklona i dočekao franjevce, prve povratnike u Bosansku Posavinu.

Restauriran fragment slike je prigodom obilježavanja 20. obljetnice stradanja Bosanske Posavine 2012. od strane kardinala Vinka Puljića, tadašnjeg nadbiskupa vrhbosanskog prepoznat kao Lice Neumrle Majčine Ljubavi, te ju je tijekom misnog slavlja na Plehanu blagoslovio kao zavjetnu sliku svih povratnika Bosanske Posavine.

Nakon toga slika je izložena na javno čašćenje u župnoj crkvi Župe Srca Marijina u Foči, koja je još uvijek u izgradnji. 

B. Lukačević, J.Vr.,KT