Mostar

Izložba polaznika Napretkovog tečaja crtanja i dizajna


Hrvatsko kulturno društvo Napredak Glavna podružnica Mostar u utorak 2. srpnja u 20 sati u Maloj galeriji kraljice Katarine Kosača u Mostaru predstavlja izložbu radova polaznika Tečaja crtanja i dizajna.

U sklopu izložbe polaznicima ove svojevrsne škole mašte i kreativnosti bit će uručeni certifikati o uspješno završenom tečaju. Riječ je o besplatnom tečaju kojeg je u veljači i ožujku ove godine Napredak organizirao u suradnji s Hrvatskim domom herceg Stjepan Kosača, Narodnom knjižnicom HNŽ-a i Društvom hrvatskih likovnih umjetnika FBiH (DHLU).

Materijal za učenje i rad za svakog od 35 polaznika osigurao je Napredak. Ovaj program s ciljem poticanja kreativnosti i umjetničke edukacije vodili su akademski grafičar i profesor likovne umjetnosti i dizajna Višeslav Lučić, član Upravnog odbora mostarske podružnice Napretka i akademska grafičarka Ana Šimić, predsjednica DHLU-a.

Profesionalni umjetnici voditelji tečaja su svakom od polaznika pristupali individualno. Podučavali su o crtežu koji je osnova likovnog stvaranja uz rad u različitim tehnikama (olovka, ugljen, tuš, rapidograf, kombinirane tehnike), a otkrivali su i osnove umjetničkog oblikovanja u području vizualnih komunikacija od tipografije, skica i crteža, sve do promišljenih rješenja logotipa i plakata.

Cilj tečaja bio je educirati i približiti polaznicima svijet kreativnog vizualnog opažanja i izražavanja kroz ideje pretočene crtežom. U radu sa polaznicima otkrili su njihovu skrivenu „umjetničku žicu“, te motivaciju da nastave sa svojim radom i dalje samostalno.

Plan i program tečaja crtanja i dizajna početnog stupnja, prema pojašnjenjima organizatora, potiče polaznike da se bave jednom od disciplina vizualnih umjetnosti i da aktivno sudjeluju, zajedno s Napretkovom podružnicom u Mostaru i projektnim timovima Mostar Europska prijestolnica kulture (EPK) 2024, u oblikovanju vizualnog identiteta kulture Grada Mostara.

Napredak je inače odmah iskazao svoju javnu i nedvojbenu potporu nastavku projekta kandidature Grada Mostara za Europsku prijestolnicu kulture 2024.

Interes za sudjelovanje u radu Tečaja crtanja i dizajna bio iznad svih očekivanja jer je broj prijavljenih bio puno veći od planiranog. Tako da su odlučili uskoro organizirati još jedan takav tečaj čije je potencijale prepoznalo i Federalno Ministarstvo kulture pa im je za projekt dodijelilo potporu od 4 000 KM.

Ono što u ovom projektu inspirira i same organizatore iz Napretka to je snažan interes Mostaraca za umjetnost i umjetničku kreaciju i to svih dobi i zanimanja. Predstojeća izložba talentiranih polaznika umjetničkog tečaja samo je jedno od postignuća nove Uprave HKD Napredak Glavna podružnica Mostar.

Jadranka Dizdar/KT