Sarajevo

Jesensko redovito zasjedanje Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine u Sarajevu


Biskupska konferencija Bosne i Hercegovine, 4. i 5. studenog s početkom u 9 sati u prostorijama Nadbiskupske rezidencije u Sarajevu održat će svoje 79. redovito zasjedanje.

Predsjedat će nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić, predsjednik BK BiH, uz sudjelovanje svih članova Biskupske konferencije BiH.

Na početku zasjedanja s biskupima će se susresti apostolski nuncij u BiH nadbiskup Luigi Pezzuto. U prvom dijelu zasjedanja biskupima će se pridružiti i apostolski vizitator za župu Međugorje mons. Henryk Hoser. Zbog ograničenja u vrijeme aktualne pandemije koronavirusa, na zasjedanje neće doći delegati Hrvatske i Austrijske te Međunarodne biskupske konferencije Sv. Ćirila i Metoda.

Tijekom zasjedanja biskupi će, između ostalog, razgovarati o dušobrižništvu u uvjetima pandemije koronavirusa te još jednom razmotriti provedbu Đakonske pastoralne godine koja će započeti krajem studenog 2020. Također će se osvrnuti na 25. obljetnicu Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH poznatog kao Daytonski sporazum.

Uoči radnog dijela zasjedanje biskupi će, u utorak 3. studenog u 18 sati slaviti svetu misu u katedrali Srca Isusova u Sarajevu. Euharistijsko slavlje predvodit će kardinal Puljić. Bit će uzet misni obrazac U vrijeme pandemije koji je predložila Kongregacija za bogoštovlje i disciplinu sakramenata u vrijeme pandemije koronavirusa. Prigodnu propovijed uputit će biskup banjolučki mons. Franjo Komarica.

Biskupi će također u srijedu, 4. studenog ujutro slaviti svetu misu u kapeli Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa i potom se susresti s bogoslovnom zajednicom, piše kta.

Svoje zasjedanje završit će konferencijom za novinstvo koja će biti upriličena u četvrtak, 5. studenog u prostorijama Nadbiskupske rezidencije u Sarajevu u ulici Josipa Stadlera 13, s početkom u 12 sati. Na početku konferencije svoj osvrt na zasjedanje dat će kardinal Puljić i biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski mons. Petar Palić.

T.M.I., KT