Sarajevo

Jubilarna godina kod isusovaca na Grbavici


Povodom 500. obljetnice obraćenja i 400. kanonizacije Sv. Ignacija Lojolskog vrhbosanski nadbiskup Vinko kard. Puljić odredio je da crkva u sarajevskom naselju Grbavica, u kojoj djeluju oci isusovci, bude jubilarna gdje će se moći dobiti potpuni oprost.

Sveta Stolica je 14. svibnja 2021. preko Apostolske pokorničarne izdala Dekret o potpunom oprostu vjernicima, uz uobičajene uvjete, koji će posjetiti bilo koju jubilarnu crkvu Družbe Isusove u svijetu tijekom Jubilarne Ignacijeve godine koja traje od 20. svibnja 2021. do 31. srpnja 2022.

Provincijal Hrvatske pokrajine Družbe Isusove, p. Dalibor Renić,predložio je kardinalu Puljiću da jedna od jubilarnih crkava bude i ona u sarajevskom naselju Grbavica, budući da je to jedina župa u Bosni i Hercegovini u kojoj djeluju oci isusovci. Vrhbosanski nadbiskup prihvatio je taj prijedlog te će u nedjelju, 3. listopada u 11:00 sati slaviti sv. misu kojom će otvoriti Jubilarnu Ignacijevu godinu.

Podsjećanja radi župa Grbavica osnovana je 1979. Nakon dugotrajnih opstrukcija vlasti izgradnja crkve započela je 2013., a posvećena je 2019. Prema podacima iz posljednjeg blagoslova obitelji župa je brojala oko 300 vjernika.

D. K., KT