Misa na Odornici za nastradale stanovnike Maglica


Mjesec listopad, u ramskoj povijesti, sinonim je za stradanja, počevši od vremena turske vladavine, pa do listopada 1942. godine.

Ono što se dogodilo početkom listopada 1942. godine, zauvijek je obilježilo brojne generacije i utjecalo na njihove živote.  Rijetke su obitelji koje tih dana nisu izgubile nekoga svoga. Osmog listopada 1942. godine, četnici kao talijanski saveznici, iz mostarskog centra preko Jablanice, Doljana i Sovića krenuli su na svoj krvavi pohod u kojemu je u nepuna tri dana pobijeno više od tisuću civila, prenosi portal Rama-prozor.info.

Selo Maglice bile je prvo ramsko naselje koje se našlo na udaru četničkih hordi. Odmah po njihovom dolasku do kuća, započela su ubojstva, pljačka, paleži… U samo nekoliko sati pobili su 24 stanovnika. Na mjestu Odornica doveli su njih 18 i tu ih strijeljali ili zaklali, a u širem području sela ubili su još šest mještana.

Nekolicina rođaka pobijenih, 2008. godine na Odornici, mjestu stradanja većine stanovnika Maglica, podigla je spomen-obilježje na kojemu su upisana imena stradalih. Podizanje ovoga spomen-obilježja bio je mali doprinos otimanju od zaborava nevinih žrtava i očuvanje sjećanja na njih.

U dogovoru s fra Andrijom Jozićem, gvardijanom Franjevačkog samostana, u utorak 8. listopada, kod spomen obilježja na Odornici s početkom u 13:00 sati biti će služena sv. misa za nevine četničke žrtve. Ovom prigodom rodbina i prijatelji pobijenih na Odornici i Maglicama pozivaju Ramce da dođu taj dan na Maglice, odaju počast nevinim žrtvama i pomole se za njih.

KT