Italija

Nadbiskup Cacucci: Papa u Bariju povodom susreta „Mediteran, granica mira“


Papa Franjo će 23. veljače biti u Bariju, gdje će predvoditi euharistijsko slavlje kojim će završiti susret naslovljen „Mediteran, granica mira“. Bit će to njegov drugi posjet tom gradu i četvrti pokrajini Apuliji.

Papa Franjo će 23. veljače slaviti svetu misu u Bariju. Tim će euharistijskim slavljem završiti Susret razmišljanja i duhovnosti naslovljen Mediteran, granica mira. Susret, koji je organizirala Talijanska biskupska konferencija, a na kojemu će se okupiti biskupi iz 19 mediteranskih zemalja, održat će se od 19. do 23. veljače. Želja je da on bude laboratorij sinodalnosti, kao stil života, kako je objašnjeno na web stranici te inicijative, koji se treba očitovati u uzajamnom poštovanju, zahvalnosti i njezi odnosa.

U temelju želje organizatora nalazi se uvjerenje da je Crkva na Mediteranu prisutna i djelotvorna, bogata liturgijskim, duhovnim i crkvenim tradicijama, uz današnje mogućnosti jačanja postojećih struktura zajedništva i eventualnoga stvaranja novih. „Tom se inicijativom želi pridonijeti promicanju kulture dijaloga i mira za budućnost cijeloga Mediteranskoga bazena“, objasnila je Talijanska biskupska konferencija.

Upravo zbog toga plava boja mora u logu susreta predstavlja tu želju za istraživanjem, razmišljanjem, nezadovoljstvom sadašnjim stanjem, i novom komunikacijom među različitim kontekstima okupanima morem. Ruke, pružene jedna prema drugoj, označavaju susret iz čijega ostvarivanja nastaju mostovi, a ne zidovi, kako uvijek podsjeća papa Franjo. Ruke, osim toga, predstavljaju bogatstvo i povijest svakoga teritorija koji izlazi na more, kao i to da jedino slušanje i zajedničko sudjelovanje omogućuju susret.

Stilizirani ljudski likovi pak predstavljaju zanos kojim biskupi Mediterana namjeravaju promicati kulturu dijaloga i izgradnju mira. I na kraju, logo susreta je polukružnoga oblika kako bi podsjećao na dúgu, te tako i na niz koji čine praštanje, mir, te zauzimanje za živi Mediteran i narode koji ga nastanjuju.

Bari – most s Istokom i Afrikom

Nadbiskup Barija i Bitonta, mons. Francesco Cacucci, u razgovoru je za Radio Vatican istaknuo važnost te inicijative u ovom posebnom trenutku povijesti. Tu važnost, prema nadbiskupovim riječima, želi istaknuti i papa Franjom svojom prisutnošću. Na novinarovo pitanje koja bi poruka mogla proizići iz Barija, nadbiskup je kazao kako biskupi žele barem pomoći svima razmisliti o potrebi mira na području toga, kako ga je nazvao Giorgio La Pira – velikog Tiberijadskoga jezera.

Papa Franjo će 23. veljače drugi put posjetiti Bari, a bit će to i njegov četvrti pohod pokrajini Apuliji. Osvrćući se na tu činjenicu, nadbiskup je izrazio uvjerenje da je Papina naklonost povezana s likom Svetoga Nikole koji je posebni, „ekumenski“, univerzalni svetac. „Možda je sve krenulo trenutnim prijenosom jedne relikvije Svetoga Nikole iz Barija u Moskvu i Sankt Peterburg“, primijetio je nadbiskup.

„Mislim da je izbor Barija za ekumenski susret 7. srpnja 2018. bila posljedica toga, a izabrao ga je Sveti Otac. Ovaj je put odluku donijela Crkva u Italiji, na tragu dimenzije mosta s Istokom, kojim se odlikuje grad Bari“, rekao je nadbiskup Cacucci te na kraju istaknuo da je već u prošlosti Ivan Pavao II. rekao da Bari i Apulija trebaju podsjećati na svoj poziv prema Mediteranu i Africi.

KT