Vatikan

Papin „Urbi et Orbi“ u izravnom prijenosu na našem portalu


Klanjanje pred Presvetim oltarskim sakramentom, mogućnost dobivanja potpunog oprosta te Papin blagoslov „Urbi et Orbi“ za prestanak pandemije koronavirusa najavljeni za petak, 27. ožujka, bit će moguće pratiti u izravnom prijenosu na portalu „Nedjelja.ba.“

Tijekom Angelusa, 22. ožujka, papa Franjo pozvao je sve vjernike da se duhovno ujedine putem elektronskih medija u molitvi za prestanak pandemije koronavirusa u petak od 18 sati koji će putem kanala Vatican newsa biti dostupni diljem svijeta. Također će i portal Nedjelja.ba preuzeti sliku iza Vatikana te je emitirati izravno na svojoj stranici.

Rimski biskup će molitvu predvoditi u predvorju bazilike Sv. Petra u Rimu dok će Trg biti prazan. Predviđeno je da program traje oko sat vremena. „Slušat ćemo Božju Riječ, uputiti svoje molitve, klanjati se Presvetom oltarskom sakramentu s kojim ću na kraju dati blagoslov Urbi et Orbi, kojem će se pripisati mogućnost primanja potpunog oprosta“, najavio je Sveti Otac u prošlu nedjelju.

Vatikanski Tiskovni ured izvijestio je kako će u ovoj posebnoj prigodi u blizini središnjih vrata vatikanske bazilike bit će postavljena slika Salus Populi Romani iz bazilike Sv. Marije Velike i čudotvorni križ iz crkve Sv. Marcela. Upravo je između spomenute slike i križa Papa nedavno molio u svom „hodočašću“ rimskim ulicama.

Najavljeno je kako će nakon naviještene Riječi Božje Papa imati meditaciju. Presveti sakrament bit će izložen na oltaru smještenom u atriju vatikanske bazilike, a nakon molitve slijedi obred euharistijskog blagoslova Urbi et orbi (gradu i svijetu) kojega rimski biskup u redovitim prilikama podjeljuje za Božić i Uskrs. Isto tako svi će imati mogućnost dobiti potpuni oprost, čiju će formulu izgovoriti kardinal Angelo Comastri, nadsvećenik vatikanske bazilike i Papin vikar za Vatikan.

D. K., KT