30 godina diplomatskih odnosa Svete Stolice i Ukrajine


Tajnik Svete Stolice za odnose s državama nadbiskup Paul Richard Gallagher od 18. do 20. svibnja boravio je u Ukrajini. Posjetom se obilježavalo 30 godina diplomatskih odnosa dvaju zemalja, a naglasak je na trenutačnom ratu u Ukrajini.

Prvoga dana posjeta nadbiskup Gallagher pohodio je Lavov gdje se sastao s nadbiskupom metropolitom Mieczysławom Mokrzyckijem. U kapelici nadbiskupske rezidencije molio je za ukrajinski narod i blagoslovio ga. Susreo se i s grkokatoličkim metropolitom, nadbiskupom Ihorom Voznyakom. Također, posjetio je i izbjeglički kamp u župi Sv. Ivana Pavla II. te benediktinski samostan, javlja Vatican News.

U četvrtak, 19. svibnja susreo se s gradonačelnikom Lavova Andrijem Sadovijim i guvernerom Lavovske oblasti Maksymom Kozytskim. Pridružili su mu se nadbiskup Mokrzycki, pomoćni biskup Eduard Kava i ukrajinski veleposlanik pri Svetoj Stolici Andriy Yurash. Nadbiskup Gallagher civilnim je lavovskim vlastima govorio o svrsi svoje misije u Ukrajini te potvrdio Papinu naklonost i predanost ovome narodu. "Sveta Stolica ostaje potpuno predana teritorijalnoj cjelovitosti Ukrajine", istaknuo je, rekavši također kako je svjedočio patnji koja je ispisana na licima ljudi. "Kada u jednom smislu rukama dotaknete ove rane, onda stvarno razumijete stupanj patnje vašeg naroda i kako to zaslužuje svaku našu podršku i solidarnost", dodao je nadbiskup Gallagher.

Zadnjeg dana posjeta pohodio je ukrajinski grad Buču te je o ovom, kako ga je nazvao "strahovitom iskustvu" govorio za Vatican News. "Vidite mjesto gdje su tijela bila zakopana. Vidjeli smo fotografije u kripti pravoslavne crkve. I onda shvatite kakve velike zločine je čovjek sposoban uraditi drugima", kazao je Gallagher. Također je rekao kako će trebati mnogo vremena kako bi se rane zacijelile ali, unatoč nevoljama koje su doživjeli, on vidi odlučnost ukrajinskog naroda da obnovi svoju državu, možda čak i bolje nego što je to bilo prije rata.

J.M., KT