Aalen: Proslavljen zaštitnik HKZ-a Bl. Alojzije Stepinac


Hrvatska katolička zajednica (HKZ) Bl. Alojzija Stepinca u Aalenu svečano je, u nedjelju 17. veljače, proslavila svoga zaštitnika.

Foto: Adolf Polegubić

Foto: Adolf Polegubić

Misno slavlje u kapeli Sv. Mihaela u Aalenu predvodio je postulator kauze za proglšenje svetim Bl. Alojzija Stepinca mons. dr. Juraj Batelja u zajedništvu s voditeljem HKZ Bl. Alojzija Stepinca u Aalenu i HKZ Presvetoga Srca Isusova u Heidenheim a.d. Brenz vlč. Vilimom Koretićem, svećenikom Bjelovarsko-križevačke biskupije, i njegovim bratom vlč. Brankom Koretićem, župnikom župe Sv. Petra apostola u Ivanićgradu, svećenikom Sisačke biskupije.

Mons. Batelju, gošću iz Berlina sutkinju u Cottbusu dr. Claudiju Stahl, autoricu iscrpne biografije bl. Alojzija Stepinca na njemačkom jeziku, i okupljene vjernike iz Aalena, Heidennheima, Schwäbisch Gmünda, Geislingenena i Göppingena, među kojima su uz Hrvate u misnom slavlju sudjelovali i Nijemci, na početku je pozdravio vlč. Koretić. Potom je prigodnom recitacijom mons. Batelju pozdravila djevojčica Jana Karlić.

Mons. Batelja je u propovijedi istaknuo kako je  Stepinac podmetnuo leđa da spasi jedinstvo Crkve u hrvatskom narodu u teškom vremenu progona. „Iz ljubavi prema hrvatskom čovjeku bl. Alojzije Stepinac je 1941. uputio hrvatskim radnicima u Njemačkoj poruku u kojoj ih je podsjetio i potaknuo da u stranome svijetu svjedoče one vrijednosti koje su poprimili, usvojili i naučili na rodnom ognjištu, a to su: rad, poštenje, čast i molitva. Znao je, ako hrvatski čovjek u svijetu sačuva vrijednosti – pošten rad i pouzdanu molitvu, da će se lađa svakoga čovjeka upravljati prema luci Božjoj i sigurnosti koju Bog daje onima koji se u njega uzdaju. Zato je i kao mladi nadbiskup počeo i okupljao, hrabrio i molio njemačke biskupe da se oformi dušobrižništvo za Hrvate u Njemačkoj. Prvi koji je započeo jedan takav rad bio je upravo bl. Alojzije Stepinac. Želio je da vjernici i Hrvati izvan domovine imaju pomoć, da imaju potporu onih duhovonih pastira koji su ih uveli u zajedništvo Crkve Božje. Želio je da stablo hrvatskoga čovjeka u svijetu ne presahne, nego da bude kao stablo zasađeno pokraj vode tekućice, koje u svakoj prigodi svoj plod donosi", kazao je mons. Batelja potaknuvši okupljene neka Stepinčevu snagu vjere žive i dalje prenose.

U prikaznim darovima mladi u hrvatskim narodnim nošnjama prinijeli su hostije, kalež, kruh, grožđe, vino i bistu Bl. Alojzija Stepinca.

Na kraju misnog slavlja prigodnu riječ na hrvatskom jeziku uputila je dr. Claudia Stahl, koja je darovala zajednici fotografiju Bl. Alojzija Stepinca poznatog fotografa Židova iz Austrije Ericha Lessinga, koji je umro prošle godine, a bio je jako poznat.

"Za mene je ovo prvi put da slavim blagdan bl. Alojzija Stepinca u Njemačkoj. Bila sam na Stepinčevo nekoliko puta u Hrvatskoj, ali nikada u Njemačkoj, u mojoj zemlji. I zato sada zbog toga osjećam posebnu radost i vidim s kolikom ste ljubavlju sve pripremili što je za mene vrlo lijepo. Za kardinala Stepinca sam se zanimala u vrijeme dok sam studirala pravo – posebno za kazneni postupak – zašto je bio osuđen. To je za mene bilo vrlo zanimljivo. Prije državnog ispita za sutkinju molila sam kardinala Stepinca za njegov zagovor. I on mi je pomagao. Moja je želja bila postati sutkinjom i to se uz njegovu pomoć i ostvarilo. I na tom sam kardinalu Stepincu vrlo, vrlo zahvalna. Nakon toga sam osjećala da i ja moram nešto učiniti za njega. Tako sam se za njega sve više zanimala za njega, a znala sam da se to ne može ostvariti bez znanja hrvatskog jezika. Morala sam naučiti hrvatski jezik. Puno sam čitala i bila sam u Hrvatskoj nekoliko puta. Znala sam da je važno da imamo životopis o kardinalu Stepincu i na njemačkom jeziku. Knjigu „Alojzije Stepinac. Die Biografie“, (Verlag Ferdinand Schöningh), objavila sam 2017. u Paderbornu. Nadam se da će nakon toga u Njemačkoj biti poznato njegovo ime. U Njemačkoj je bio poznat prije njegove smrti i neposredno nakon njegove smrti, a onda se to pomalo izbubilo. Vi Hrvati u Njemačkoj možete biti veleposlanici kardinala Stepinca u njemačkom društvu. Kardinal Stepinac i ja još uvijek hodamo istim putem – ponekad je on ispred, a ponekad ja, a uvijek gledamo na to da se ne izgubimo. Vjerujem da će naš put ići i dalje", rekla je dr. Stahl, koja u Europi zastupa akciju da Bl. Alojzije Stepinac postane zaštitnik sudaca.

U ime zajednica vlč. Koretić je mons. Batelji, dr. Stahl i vlč. Branku Koretiću predao umjetničke slike sa signaturom pokojnog aalenskog umjetnika svećenika Siegera Ködera.

Pjevanje je na misi uveličao je zbor iz Aalena i Heidenheima uz pratnju orkestra sastavljenog za tu prigodu pod vodstvom dipl. teologa Antonija Milikote.

Nakon mise, slavlje je nastavljeno u dvorani kapele Sv. Mihaela zajedničkim ručkom i druženjem.

Adolf Polegubić/ KT