Aalen: Proslavljeno Stepinčevo u Hrvatskoj katoličkoj zajednici


Hrvatska katolička zajednica (HKZ) Bl. Alojzija Stepinca u Aalenu svečano je u nedjelju 16. veljače proslavila svoga zaštitnika.

Foto: Adolf Polegubić

Foto: Adolf Polegubić

Misno slavlje je u kapeli Sv. Mihaela u Aalenu predvodio vrhbosanski pomoćni biskup u miru, predsjednik Vijeća Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine za hrvatsku inozemnu pastvu mons. Pero Sudar u zajedništvu s voditeljem HKZ-a u Aalenu i HKZ Presvetoga Srca Isusova u Heidenheim a.d. Brenz vlč. Vilimom Koretićem – svećenikom Bjelovarsko-križevačke biskupije, i uz asistenciju trajnog đakona Thomasa Biega.

Mons. Sudara i okupljene vjernike Hrvate katolike iz Aalena, Heidennheima i šire, među kojima su u misnom slavlju sudjelovali i Nijemci, na početku je pozdravio vlč. Vilim Koretić.

Mons. Pero Sudar je u uvodnoj riječi zahvalio vlč. Koretiću na pozivu kako bi zajedno s vjernicima te zajednice slavio zaštitnika te zajednice bl. Alojzija Stepinca. „Zahvaljujem vam, braćo i sestre, i u ime naše Crkve za sve ono dobro koje ste tijekom ovih godina ovdje činili. Čestitam vam i na 50 godina postojanja misije/zajednice, koju ste, kako sam mogao vidjeti, vrlo svečano proslavili.“

U propovijedi je istaknuo kako je "Bog tajna i nitko ga posve ne možemo razumjeti, isto je tako i čovjek kao njegova slika tajna".

"Ne može čovjek opstati ako sebe mrzi, a teško može opstati i ako drugoga mrzi. Punina je u ljubavi prema drugima onako kako ljubimo sami sebe. Zakon života je da pšenično zrno strune kako bi iz njega nastala klica. Ako zrno ne umre, neće donijeti ploda. Ljudski je život tajna za svakoga, a pogotovo su neshvatljive tajne nekih života, nekih ljudi, kao što je današnji blaženik Alojzije Stepinac, kojega ste vi odabrali za svoga posebnog zaštitnika. Znam da ste s ove propovijedaonice o njemu čuli sve što se o njemu moglo reći, od njegova teška puta u izboru zvanja, kako je Isusa tražio poput Židova iz Grčke. Kad ga je spoznao, krenuo je za njim. Isusova proslava je bila smrt i to ona na križu. Ništa nije vjerovao što nije djelom potvrdio. Nikoga nije pozvao na nešto, a da to nije sam prošao. Isus sin Božji je smisao ljudskog života i ljudske patnje. Tako Stepinac kreće za Isusom. Što radije prihvaćamo patnje ovoga života, posvećujemo ih i darujemo Bogu, to se više Božja milost i punina života ulijeva u naš život", rekao je biskup Sudar.

Djeca i mladi u hrvatskim narodnim nošnjama u prikaznim su darovima prinijeli hostije, kalež, kruh, grožđe, vino, bistu bl. Alojzija Stepinca i Bibliju.

Uime zajednica vlč. Koretić je mons. Sudaru na kraju misnog slavlja predao prigodni dar. Mons. Sudar je na svemu zahvalio i potaknuo okupljenu zajednicu neka bude ponos Bl. Alojzija Stepinca i neka bude svjesna da je Bog neizmjerno voli. „Neka Domovina nikada ne iziđe iz vas. Ne zaboravite gdje ste rođeni i od koga ste rođeni!“

Misu je animirao zbor iz Aalena i Heidenheima uz pratnju na orguljama Vanesse Adelfio i Juliana Škobića, te uz pratnju na čelu Elene Škobić. Zborom je ravnala njegova voditeljica Marta Bogdanović.

Adolf Polegubić/ KT