Berlin

Akademija u prigodi 50. obljetnice HKM Berlin

„Dani vjernosti Bogu i Domovini“


Svečana akademija u prigodi 50. obljetnice Hrvatske katoličke misije Berlin pod geslom „Dani vjernosti Bogu i Domovini“ održana je u subotu 18. svibnja u punoj dvorani RBB „Sendesaal“ u glavnom njemačkom gradu.

Akademija je započela molitvom, koju je predvodio vrhbosanski nadbiskup metropolita Vinko kard. Puljić.

Nakon pozdravne riječi voditelja misije fra Edvarda Sokola, prigodnu riječ uputio je kardinal Vinko koji je čestitao 50. obljetnicu misije. „Obljetnice obvezuju. Prije nas je u ovoj misiji uloženo 50 ljeta molitve, žrtve, rada. Tamo, gdje su stali svi oni koji su djelovali u ovoj misiji prije nas, mi nastavljamo. Zato želim da Bog blagoslovi ovaj rad u službi naše nebeske i zemaljske Domovine“, rekao je vrhbosanski nadbiskup.

Brojne čestitke

Potom je fra Edvard pozdravio brojne goste – poglavito Školske sestre franjevke Krista Kralja – Bosansko-Hrvatske provincije Prečistog Srca Marijina, a koje su dugo godina djelovale u misiji, potom franjevce Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja koji su također djelovali u misiji, delegata za hrvatsku pastvu u Njemačkoj vlč. Ivicu Komadinu, te predstavnike Nadbiskupije Berlin, kao i predstavnike diplomatskog, kulturnog i društvenog života.

Nakon intoniranja njemačke i hrvatske himne, prigodnu riječ uputila je predsjednica župnog vijeća Anica Krstanović, koja je istaknula veliku važnost misije za sve njezine naraštaje, od početka do danas.

Čestitke za 50. obljetnicu misije uputili su nadbiskup Berlina mons. dr. Heiner Koch putem video-poruke, prelat dr. Stefan Dybovski, veleposlanica Bosne i Hercegovine u SR Njemačkoj Jadranka Winbow Negodić, zamjenik predstojnika Središnjega državnog ureda za Hrvate izvan R. Hrvatske Dario Magdić. Putem video-poruke čestitku je izrekao i veleposlanik R. Hrvatske u Njemačkoj dr. Gordan Grlić Radman te trener FC Bayerna Niko Kovač, koji je odrastao uz misiju Berlin.

Bogat duhovno-kulturni program

U bogatom duhovno-kulturnom programu nastupili su: klapa Belin pod vodstvom Ante Bagarića; tamburaši pod vodstvom Ivice Silov Tepića; misijski mješoviti zbor pod vodstvom Martije Ćosić i pratnjom na glasoviru Ane Draganović (u jednoj točki je zbor nastupio uz pratnju na gitari: Zvonimira Andrika, klarinetu: Ane Begić; uz pranju tamburaša: Ivice Silova Tepića, Josipa Ivančića i Dubravka Jakupčevića i uz pratnju na ljerici Perice Križanca); klapa Poverello pod vodstvom Marina Tadina; zbor mladih pod vodstvom Suzane Smolković (pratnja na glasoviru: Ana Draganović, na gitari Sergej Abramov, na violini Mile Brzović) te pjevačice bivšeg dječjeg zbora Ivan Lukačić pod ravnanjem fra Stipice Grgata (pratnja na glasoviru: s. Krešimira, pratnja tamburaša Ivica Silov Tepić, Josip Ivančić i Dubravko Jakupčević).

Nastupile su i folklone skupine – folklor naraštaja pod vodstvom Katarine Čarapina i Ivana Baćka, mali folklor pod vodstvom Marije Knezović i Draške Perić te veliki folklor koji je na oduševljenje okupljenih nastupio s Erom s onog svijeta.

Presjek pola stoljeća misije

U tri dijela prikazan je video u kojem je dan pregled 50 godina misije, a mladi su pripremili dojmljiv kviz o zanimljivostima i rekordima misije. Fra Evdard Sokol i predsjedništvo župnog vijeća – Anica Krstanović, Mijo Marić i Suzana Smolković zahvalili su svima na odazivu, nakon čega su uručeni prigodni darovi zaslužnima.

Na kraju je uz sudjelovanje zbora misije i svih izvođača programa izvedena skladba Pedeset ljeta pod ravnanjem njezina kompozitora fra Stipice Grgata uz pratnju na glasovitu Ane Draganović. Program je znalački vodila Marina Medved Pulić.

Slavlje je nastavljeno svečanim misnim slavljem u nedjelju 19. svibnja u crkvi Sv. Sebastijana u Berlinu, koje je predvodio kardinal Vinko Puljić. Nakon misnog slavlja za sve je organiziran ručak uz druženje.

Adolf Polegubić/KT