SAD

Američki biskupi pozdravili odluku o prihvatu većega broja izbjeglica


U izjavi objavljenoj 11. listopada američki biskupi pozdravili su odluku administracije Joea Bidena o povećanju broja izbjeglica u SAD-u te zatražili od Kongresa sredstva za produljenje Programa za prihvat izbjeglica za sljedećih 40 godina i više.

Izvor foto: Council on Foregin Relations

Izvor foto: Council on Foregin Relations

Predsjednik Biden još je u izbornoj kampanji obećao promjenu imigracijske politike Donalda Trumpa koja je određivala prihvat 15 000 izbjeglica u fiskalnoj godini. U svibnju je to i učinio, povisivši broj na 62 500, a sada i na 125 000 za fiskalnu godinu 2022., najviše od 1993. Protekle je fiskalne godine, koja je završila 30. rujna, SAD prihvatio samo 11 411 izbjeglica, najmanji broj u povijesti Programa prihvata izbjeglica SAD-a (USRAP) utemeljenoga 1980.

Izjavu Biskupske konferencije SAD-a potpisao je biskup Mario E. Dorsonville, predsjednik Povjerenstva za migracije, istaknuvši da je poslanje, osobito katolika, dobrodošlica i susretanje.

Nedavna odluka predsjednika Bidena vjerojatno se neće odnositi na desetke tisuća Afganistanaca koji napuštaju Kabul niti na haićanske migrante koji su još uvijek u kampovima na američkoj granici s Meksikom jer se službeno ne smatraju izbjeglicama.

T.M.I.,KT