Kolumbija

Biskup Cúcute o izbjegličkoj krizi u Kolumbiji


Mons. Víctor Manuel Ochoa Cadavid, biskup Cúcute, kolumbijskoga grada na granici s Venezuelom, za Radio Vatikan je govorio o stanju u tom gradu.

U Cúcutu svakoga dana tisuće Venezuelaca dođu u potrazi za hranom, lijekovima i osnovnim potrepštinama.  „Neki od njih ostanu, neki se vrate kući, a neki se upute dalje, sve do glavnoga grada Perua, udaljenoga više od 2 000 kilometara. Prije više od godinu dana, 5. lipnja 2017., počela je pristizati ta velika rijeka Venezuelaca i mi smo im počeli pomagati. Svakoga dana podijelimo 8 000 toplih jela počevši od doručka“, rekao je biskup.

Biskupija Cúcuta potrebitima iz Venezuele nastoji pomoći s velikom ljubavlju kako bi im prije svega dali nadu. Ne daju im samo hranu, nego s njima slave sakramente, poput ispovijedi i sv. mise, te im upućuju duhovnu riječ i riječ ohrabrenja.

Trenutačno stanje u kojem se nalaze Venezuelci biskup Ochoa Cadavid nazvao je zastrašujućom dramom. Svaka osoba koja dolazi iz Venezuele u potrazi za najpotrebnijim ima svoju povijest i svoju životnu priču. Kao primjer biskup je naveo majku petero djece koja boluje od raka dojke, a koju su primili i pružili joj pomoć.

Dali su joj lijek u nadi da će joj pomoći kako bi mogla biti uz svoju djecu. „Druga je pak priča jednog djeda koji je iz sela, udaljenog četiri sata od granice s Kolumbijom, došao u Cúcutu najprije sa svoje četvero unučadi, a potom ih je doveo još 14. U jednom je kamionetu doveo 18-ero djece, dakle, kako bi ih nahranio“, kazao je biskup i dodao da su sve to priče o ljudima koji pate, prenosi Radio Vatikan.

KT