Biskup Grech naslijedit će glavnog tajnika Biskupske sinode


Papa Franjo imenovao je mons. Marija Grecha, biskupa malteškoga Goza, zamjenikom tajnika Biskupske sinode, objavio je to 2. listopada sâm kardinal Lorenzo Baldisseri, glavni tajnik Biskupske sinode.

Malteški biskup Mario Grech  Foto: Vatican Media

Malteški biskup Mario Grech Foto: Vatican Media

Kardinal je, osim toga, objasnio da je Papa mons. Grecha imenovao apostolskim administratorom te biskupije sve do imenovanja novoga biskupa. Preuzevši dužnost, zamjenik glavnoga tajnika bit će uz tajnika kako bi izravno upoznao instituciju i njezine sastavnice, kao i postupke i nadležne instance, napomenuo je kardinal te dodao da će na dužnosti zamjenika glavnog tajnika biti do isteka mandata glavnoga tajnika, a onda preuzeti njegovu dužnost.

Kardinal Baldisseri objasnio je da je tim imenovanjem već predviđeno njegovo nasljeđivanje u vodstvu Tajništva sinode, čim bude prihvaćeno odreknuće kardinala koji će u rujnu 2020. godine navršiti 80 godina, izvijestio je Vatican News.

Biskup Grech rođen je 1957. godine, za svećenika je zaređen 1984., a biskupom Goza ga je, u studenome 2005. godine, imenovao Benedikt XVI. Mali otok Gozo, površine 67 četvornih kilometara, nalazi se usred Mediteranskoga mora i dio je Republike Malte. Ima oko 32.000 stanovnika. Biskupija je jedna od najmanjih u Katoličkoj Crkvi, ali i jedna od onih koja ima najveći broj svećenika u odnosu na stanovništvo.

KT