Vatikan

Biskup Nemet: Ministranti su zahvalni Papi


U sklopu nedavno održanog XII. međunarodnog hodočašća ministranata, koje se u Rimu održalo od 31. srpnja do 3. kolovoza sa središnjom temom „Traži mir i slijedi ga“, 2. kolovoza upriličena je konferencija za tisak.

Što će svojim zajednicama ponijeti gotovo 70 000 ministranata, u dobi od 13 do 23 godine, iz 19 zemalja, uglavnom europskih, i koja razmišljanja je potaknuo njihov susret s Papom 31. srpnja, bila su glavna pitanja na konferenciji za tisak koja je održana 2. kolovoza u Rimu. Ključna osoba na toj konferenciji bio je zrenjaninski biskup mons. Ladislav Nemet, predsjednik Međunarodnog saveza ministranata, zajedno s nekim voditeljima nacionalnih i međunarodnih udruga ministranata.

„Nakon četiri dana programa možemo reći da smo postigli uspjeh“, rekao je biskup Nemet osvrćući se na različite pothvate koji su obilježili hodočašće. Biskup je govorio o „duhu zajedništva"“ koji je nadahnjivao razne susrete i o misama koje su se slavile na raznim jezicima. Igra, nazvana „slijepi datum“, osobito je olakšala razmjenu darova i zajedničku molitvu među skupinama različitih nacionalnosti.

Kao najvažniji trenutak, biskup Nemet je istaknuo audijenciju s papom Franjom na Trgu svetog Petra, 31. srpnja navečer. „Papa je bio sto posto prisutan sa svojom ljubavlju i molitvom. Bilo je jako lijepo kad me je zamolio da na njemačkom pitam ministrante jesu li ohrabreni njegovim odgovorima. Biskup se osvrnuo i na minutu šutnje koju je zatražio Sveti Otac. To je bilo prvo iskustvo takve vrste, 90 000 osoba u tišini na Trgu Sv. Petra u zajedništvu s Crkvom pokazalo je da je Bog onaj koji djeluje u srcima svih nas“, poručio je mons. Ladislav.

Oduševljenje mladih ministranta bilo je i u središtu govora biskupa Stefana Ostera, predsjednika Komisije za mlade Njemačke biskupske konferencije. „Unatoč 40 stupnjeva na suncu, mladi ministranti su u velikoj radosti živjeli to iskustvo koje će ostati u njima čitav život. Susreo sam skupinu ministranata koji su nakon susreta s Papom na Trgu Sv. Petra pod takvim suncem, posjetili sedam crkava, bili su umorni, ali oči su im svijetlile“, poručio je.

Klára Csiszár, potpredsjednica Međunarodne udruge ministranata, govorila je o slavljima koja su bila praćena orguljskom glazbom, a organizirale su ih skupine iz Mađarske, Ukrajine, Slovačke i Srbije, te o slavlju koje su organizirali Austrijanci, a koje je uključivalo susret ministranata i biskupa.

„Mladi ministranti su pokazali da Crkva ima budućnost“, rekao je Alexander Bothe, voditelj Odjela za pastoral mladih Njemačke biskupske konferencije, a po njegovom mišljenju XII. je međunarodno hodočašće ministranata dar.

Kako javlja Vatican News, dva su ministranta na konferenciji za tisak izravno izrazili svoje osjećaje koji su ih pratili tih dana. Nijemac Jones Ferstl i Britanac Cedric Fernandes govorili su o lijepoj atmosferi koja se stvorila u Rimu, o prijateljstvima koja su uspostavili s mladim ministrantima iz drugih biskupija, o ohrabrenju koje su primili od Pape i o njihovom sudjelovanju u životu Crkve. Obojica su izrazili namjeru da će se vratiti u Rim u prigodi sljedećeg hodočašća.

KT