Austrija

Biskupi odgađaju pohod „ad limina apostolorum“ zbog novog zatvaranje zemlje


Zbog strogih epidemioloških mjera u borbi protiv pandemije COVID-19, koje su u Austriji na snazi od 22. studenoga do 12. prosinca, Austrijska biskupska konferencija odlučila je odgoditi pohod „ad limina apostolorum“.

Kako je objavljeno 23. studenog, Austrijska biskupska konferencija odlučila je odgoditi odlazak svojih biskupa u Rim u sklopu tradicionalnog pohoda ad limina apostolorum.

Nadbiskup Salzburga i predsjednik Austrijske biskupske konferencije mons. Franz Lackner izjavio je kako su austrijski biskupi – zbog stroge karantene u zemlji i javne rasprave koja se vodi zbog (ne)cijepljenja protiv koronavirusa – jednoglasno odlučili da neće putovati u Rim i sudjelovati u biskupskom pohodu ad limina apostolorum koji je trebao biti na rasporedu od 29. studenoga do 3. prosinca.

„S obzirom kako je situacija u Austriji vrlo napeta, zbog četvrtog po redu zatvaranja, mi biskupi želimo se solidarizirati s narodom“, kazao je nadbiskup Lackner, dodavši kako su svi austrijski biskupi cijepljeni protiv COVID-19, a od 1. veljače 2022. u Austriji će biti obvezno cijepljenje protiv koronavirusa.

„Ovo je bila teška odluka jer se dugo i intenzivno pripremamo za pohod ad limina apostolorum te smo se veselili razmjeni iskustava s papom Franjom i njegovim najbližim suradnicima“, izjavio je nadbiskup Salzburga, izrazivši još jednom žaljenje što se neće vidjeti s Papom i posjetiti razne odjele Rimske kurije, kao i hodočastiti u četiri papinske bazilike u Rimu, uz tradicionalni posjete grobovima apostola Petra i Pavla.

Inače, u Austriji je dosad cijepljeno 66% stanovništva, od ukupno 8,9 milijuna. Prema novoj odluci savezne vlade o zatvaranju, građani su dužni ostati u svojim domovina, i cijepljeni i necijepljeni, dopušten im je odlazak na posao, i još neke aktivnosti poput kupnje osnovnih namirnica. Zatvoreni su kafići i restorani, hoteli i božićni sajmovi, kao i kazališta. Dopušten je odlazak u šetnju bez ograničenja ili udaljenosti. Također, austrijska vlada zamolila je roditelje da ne šalju djecu u škole te da ih zadrže kod kuće ako je to moguće.

Austrijski biskupi također su najavili ograničenja kad je riječ o sudjelovanju na vjerskim obredima i misama, odnosno u dijeljenju sakramenata. Iako se ne zabranjuje sudjelovanje vjernika misama, biskupi su rekli kako će slijediti vladine mjere koje zahtijevaju od vjernika da na liturgijskim službama, u zatvorenom i na otvorenom prostoru, nose masku za lice FFP2 uz propisani razmak jedni od drugih. Svećenici i drugi crkveni službenici dužni su pokazati dokaz o cijepljenju, oporavku od bolesti COVID-19 ili negativan test na COVID-19.

Kako prenosi IKA, novi datum pohoda ad limina apostolorum za austrijske biskupe nije određen, očekuje se da to bude tijekom 2022.

Podsjetimo, pohod ad limina apostolorum u prijevodu bi značio pohod „na apostolske pragove“, odnosno na grobove apostola Petra i Pavla u rimskoj bazilici Sv. Petra, koje tradicionalno svakih pet godina obilaze svi dijecezanski biskupi Katoličke Crkve. Ovaj običaj uveo je papa Siksto V. (pontifikat 1585. – 1590.), pripadnik Reda franjevaca konventualaca koji je po ocu bio Hrvat iz Boke Kotorske. Poznat je i po tome jer je osnovao i Hrvatima darovao crkvu Sv. Jeronima u Rimu, koja je bila preteča osnivanju Papinskog hrvatskog zavoda Sv. Jeronima u Rimu.

J.P., KT