Biskupi zabrinuti za budućnost Hondurasa


Honduraška biskupska konferencija objavila je poruku na kraju opće skupštine, u kojoj izražava zabrinutost za budućnost zemlje zbog mnogih društvenih sukoba, ali i nadu u moguću promjenu.

Honduraška biskupska konferencija prošlih je dana, na kraju opće skupštine, objavila poruku u kojoj je izrazila zabrinutost za budućnost te srednjoameričke zemlje, uzevši u obzir nerješavanje aktualnih problema, prenosi Vatican News. Biskupi su osudili korupciju u državnim institucijama, gospodarski zastoj, posebice vidljiv u poljoprivredi, te sramotnu prodaju prirodnih bogatstava.

Također su osporili reformu kaznenoga zakona, koja bi mogla dovesti do pružanja zaštite korumpiranima, a marginaliziranim siromašnim mladim ljudima koji se bore za preživljavanje mogla bi donijeti strože kazne.

Honduraški biskupi izrazili su veliku zabrinutost zbog gubitka, odnosno slabljenja moralnih vrijednosti u njihovoj zemlji. Nikada nije dopušteno činiti zlo da bi se postiglo dobro – poručili su istaknuvši probleme koji najviše pogađaju Hondurašane, kao što su visoki životni troškovi, kriminal, nasilje, nezaposlenost, ozbiljni nedostatci u zdravstvenom i obrazovnom sustavu te korupcija.

Honduraška biskupska konferencija boji se da bi dodatno moglo porasti nezadovoljstvo većine stanovništva, kao i patnja najsiromašnijih, razočaranje mladih, strah od migranata, tjeskoba bolesnih, nemoć pred korupcijom i nekažnjivošću te umor onih koji se bore za bolji Honduras bez vidljivih rezultata.

KT