Caracas

Bit ćemo glas najsiromašnijih i najmanjih


Na konferenciji za novinare, 10. srpnja, u Caracasu predstavljeno je pastoralno pismo „U zajedništvu s rimskim biskupom i općom Crkvom“ koje su venezuelanski biskupi objavili u pripremi za pohod "ad limina apostolorum" od 4. do 17. rujna.

Foto: Ilustracija

Foto: Ilustracija

„Bit ćemo glas najsiromašnijih i najmanjih u venezuelanskom društvu“, rekao je novinarima potpredsjednik Venezuelanske biskupske konferencije nadbiskup San Cristobala Mario Moronta, podsjetivši da posjet ad limina služi da bi ojačao odgovornost pastira kao nasljednika apostola i da bude izraz zauzetosti svih katolika: biskupa, svećenika, redovnika i vjernika laika.

Pastoralno pismo predstavljeno je u sklopu plenarnog zasjedanja Venezuelanske BK koje je 8. srpnja započelo u Caracasu. U njemu su biskupi potvrdili da će susret s papom Franjom 10. rujna u Vatikanu biti trenutak bratskog dijaloga o životu Crkve u svakoj dijecezi i o stanju u zemlji.

„Njemu i njegovim najbližim suradnicima predočit ćemo volju za slobodom, pravdom i mirom čitavog našeg naroda koji je pogođen krizom koju proživljava naša zemlja. Zasigurno, bit ćemo glas najsiromašnijega i najmanjega dijela našega venezuelanskog društva“, napisali su biskupi.

„Ne idemo kao turisti ili kao jednostavni dužnosnici, jer to je odgovor na Božju milost kako bismo primili novo svjetlo za dobrobit našega pastoralnog djelovanja u korist venezuelanskog naroda“, priopćili su biskupi i istaknuli kako će svojim boravkom u Rimu moći potvrditi zajedništvo s papom Franjom kojem zahvaljuju jer je uvijek pokazivao ozbiljnu i odlučnu brigu za Venezuelu.

Kako javlja IKA, posljednja dva posjeta ad limina venezuelanskih biskupa održana su 2002. sa svetim papom Ivanom Pavlom II. i 2009. s papom Benediktom XVI.

U zaključku su naveli kako nakon devet godina ovo je nova prilika da se Papi iznesu zabrinutosti, tjeskobe, nade i želje venezuelanskog naroda i Crkve, očekujući njegovo vodstvo, te pastoralnu i duhovnu pratnju.

KT