Bjelorusija

Bjeloruski biskupi pozvali na plodan dijalog temeljen na istini


U nemirima koji su uslijedili nakon predsjedničkih izbora u nedjelju 9. kolovoza u Bjelorusiji, preminuo je drugi prosvjednik, a biskupi su pozvali na smirenost i dijalog.

Smrtonosni sukobi nastavili su se četvrtu noć zaredom diljem Bjelorusije. U srijedu 12. kolovoza navečer 25-godišnji muškarac umro je u gradu Gomelu na jugoistoku zemlje.

Bjeloruski istražni odbor priopćio je kako je uhićen u i osuđen na deset dana zatvora zbog sudjelovanja u prosvjedima.

Dužnosnici su rekli da se razbolio te da je prevezen u bolnicu gdje je kasnije preminuo.

Međutim, pokojnikova majka je za radio Slobodna Europa rekla kako on nije sudjelovao u prosvjedima, nego je uhićen dok je išao djevojci. Dodala je da je njezin sin imao problema sa srcem te da je u policijskom vozilu proveo nekoliko sati.

To je druga žrtva četverodnevnim nemirima. Prema izvještajima, u sukobima s policijom ranjeno je najmanje 200 prosvjednika. UN je izvijestio kako je od nedjelje pritvoreno najmanje 6 000 ljudi.

Bjeloruski biskupi pozvali su na smirenje i na otvoreni dijalog prosvjednika i vlade.

Nadbiskup Minska Tadeusz Kondrusiewicz pozvao je obje strane da prestanu s nasiljem. „Ne dopustite da prevlada sila nasilja, nego snaga argumentacije, temeljene na dijalogu u povjerenju i uzajamnoj ljubavi.“

Biskup Vitebska Aleh Bukevich dodao je kako „postoji samo jedan izlaz iz ove situacije – traženje istine! Moramo biti sigurni i braniti istinu, a ne laži.“ Ali, dodao je, „istina se ne može pronaći ondje gdje je nasilje“, objavio je Vatican News, a prenosi ika.

T.M.I., KT