Angelus

Božje milosrđe daje vremena za obraćenje


Tijekom nagovora uz molitvu Anđeo Gospodnji u nedjelju 24. ožujka, Papa je okupljenima na Trgu Sv. Petra tumačio evanđeoski odlomak Treće korizmene nedjelje (Lk 13,1-9) koji govori o Božjem milosrđu i obraćenju.

Tako je Sveti Otac podsjetio kako Isus pripovijeda prispodobu o neplodnoj smokvi, a potom upitao što predstavlja ova prispodoba i što predstavljaju njezini likovi? „Gospodar predstavlja Boga Oca, vinogradar je slika Isusa, a smokva je simbol ravnodušnog i neplodnog čovječanstva. Isus zagovara ljudski rod kod Oca – i to čini uvijek – i moli ga da pričeka te mu dade još vremena kako bi u njemu mogli izniknuti plodovi ljubavi i pravde. Smokva koju gospodar u prispodobi želi iskorijeniti predstavlja neplodan život, nesposoban darivati i činiti dobro. Ona je simbol onoga koji živi za sebe, sit i miran, uljuljkan u svojoj udobnosti, nesposoban okrenuti pogled i srce onima koji su mu blizu i koji se nalaze u stanju patnje, siromaštva i nevolje. Takvom se ponašanju sebičnosti i duhovne neplodnosti suprotstavlja velika ljubav vinogradara prema smokvi: nagovara gospodara da pričeka, strpljiv je, zna čekati, posvećuje joj svoje vrijeme i rad (…) Ta prispodoba o vinogradaru očituje Božje milosrđe koje nam daje vremena za obraćenje“, podcrtao je papa Franjo, javlja IKA.

Dalje je naznačio kako je potrebno da se svi obrate i napreduju, te kako Božja strpljivost i milosrđe pomažu u tome. „Unatoč neplodnosti koja ponekad obilježava naš život, Bog ima strpljenja te nam na putu dobra nudi mogućnost promjene i napredovanja. Međutim, odgoda koja je bila izmoljena i odobrena u očekivanju da stablo konačno donese plodove, također ukazuje na potrebu hitnosti obraćenja (…) U ovoj korizmi možemo razmišljati: što moram ja učiniti da bih se više približio Gospodinu, da bih se obratio i 'odrezao' stvari koje nisu dobre? 'Ne, ne, čekat ću sljedeću korizmu'. Ali hoćeš li sljedeće korizme biti živ (…) Ne smijemo opravdavati duhovnu lijenost, nego povećati svoju zauzetost da spremno odgovorimo na to milosrđe iskrena srca. U korizmenom nas vremenu Gospodin poziva na obraćenje. Svi moramo taj poziv doživjeti kao poticaj i izazov, ispravljajući nešto u svojem životu, u svojem načinu razmišljanja, djelovanja i odnosa prema drugima (…) Bog je Otac koji ne gasi slabi plamen, nego ga prati i brine se o onomu tko je slab kako bi ojačao i zajednici donio svoj doprinos ljubavi. Neka nam Blažena Djevica Marija pomogne da ove dane pripreme za Uskrs živimo kao vrijeme duhovne obnove i otvorenog povjerenja milosti i milosrđu Božjem“, poručio je poglavar Katoličke Crkve.

Nakon Angelusa podsjetio je kako se u Nikaragvi vode važni razgovori oko rješavanja teške društveno-političke krize u zemlji te istaknuo da molitvom prati tu inicijativu. Također spomenuo je i proglašenje novog španjolskog blaženika Mariana Mullerata i Soldevile, oca obitelji i mladog liječnika koji se brinuo o tjelesnim i moralnim patnjama braće, svjedočeći životom i mučeništvom da su milosrđe i praštanje na prvome mjestu. Osvrnuo se i na obilježavanje Dana sjećanja na misionare mučenike te posvijestio kako je dužnost čitave Crkve iz zahvalnosti sjećati se kalvarije braće i sestara našega vremena koji su bili progonjeni i ubijeni zbog vjere u Isusa.

„Molimo za brojne žrtve posljednjih neljudskih napada koji su se dogodili u Nigeriji i Maliju. Neka Gospodin primi te žrtve, neka izliječi ranjene, utješi obitelji i obrati okrutna srca“, poručio je te napomenuo na obilježavanje Navještenja Gospodinova, kada će poći u Loreto.

KT