Meksiko

Crkva u Meksiku poziva na Nacionalni dan pokore


Meksički biskupi odredili su 3. travnja - petak Tjedna muke, kao Nacionalni dan pokore u borbi protiv širenja "koronavirusa". Ovaj dan također je spomen i na Sedam Marijinih žalosti.

Prema Zakoniku kanonskog prava: svaki petak u godini je pokornički dan. Tako je Povjerenstvo za liturgiju Meksičke biskupske konferencije u nedjelju 29. ožujka objavilo izjavu kojom poziva na post i online sudjelovanje u pokorničkom svetom času. "U svjetlu Božje riječi koja nas poziva na obraćenje, zajedno ćemo izvršiti djelo savršenog kajanja", istaknuto je u izjavi, javlja CNA.

Meksički biskupi u svojoj izjavi pozivaju se na Bilješku Apostolske pokorničarne od 19. ožujka, koja objašnjava: "Tamo gdje bi se pojedini vjernici zatekli u bolnoj nemogućnosti primiti sakramentalno odrješenje, valja se prisjetiti da se savršenim pokajanjem – kada proizlazi iz ljubavi prema Bogu, ljubljenom iznad svega, i kojim se iskreno traži oproštenje (na način kako to pokornik u tom trenutku može izraziti) koje uključuje votum confessionis, to jest čvrstu odluku pristupiti sakramentalnoj ispovijedi, čim to bude moguće – postiže oproštenje i smrtnih grijeha (usp. Katekizam Katoličke Crkve, br. 1452)".

"Crkva nas u ovom vremenu korizme poziva na obraćenje, pokoru i pomirenje s Bogom i našom braćom", naznačili su biskupi uz to.

Vjernike su također pozvali da svoje patnje sjedine s Kristovim, vršeći duhovna i tjelesna djela milosrđa, moleći pobožnost Križnog puta, Krunicu Božanskom milosrđu te pobožnost Gospi Žalosnoj.

Prema službenim podatcima u Meksiku je do 1. travnja zabilježeno 1 215 slučajeva zaraze koronavirusom, a od toga 29 ih je imalo smrtni ishod.

J.P., KT