Vatikan

„Dobra politika je u službi mira“ tema je Poruke za Svjetski dan mira 2019.


Tema Poruke za 52. Svjetski dan mira koji se slavi 1. siječnja 2019. glasi „Dobra politika je u službi mira“, objavio je 6. studenog Tiskovni ured Svete Stolice.

U komentaru objavljenom tom prigodom na službenim vatikanskim stranicama pojašnjava se kako „politička odgovornost pripada svakom građaninu, a osobito onima koji su dobili mandat za zaštitu i upravljanje“. „Ova misija sastoji se u čuvanju prava i poticanju dijaloga među društvenim akterima, naraštajima i kulturama. Nema mira bez uzajamnog povjerenja. A povjerenje ima kao prvi uvjet poštovati zadanu riječ. Zauzimanje u politici – koja je jedan od najviših izraza ljubavi – uključuje brigu za budućnost života i planeta, najmlađih i najmanjih, u njihovoj žeđi za ispunjenjem“, navodi se u komentaru Tiskovnog ureda Svete Stolice.

„Kad je čovjek poštivan u njegovim pravima – kao što je podsjetio Sv. Ivan XXIII. u svojoj enciklici Pacem in terris (1963.) – u njemu se javlja osjećaj dužnosti poštivanja prava drugih. Čovjekova prava i dužnosti povećavaju svijest o pripadnosti istoj zajednici, drugima i Bogu (usp. isto, 45). Zato smo pozvani donositi i razglašavati mir kao dobru vijest o budućnosti u kojoj će se svako živo biće biti poštovano u njegovu dostojanstvu i njegovim pravima“, stoji u komentaru, prenosi IKA.

KT