Vatikan

Don Elvir Tabaković sa subraćom posjetio Benedikta XVI.


Don Elvir Tabaković, regularni kanonik Prepoziture Sv. Mihaela u Bavarskoj, primljen je 10. kolovoza zajedno sa svojom subraćom u privatnu audijenciju kod pape emeritusa Benedikta XVI.

Foto: Elvir Tabaković

Foto: Elvir Tabaković

Kako donosi Bitno.net, obavijest da je Benedikt XVI. prihvatio njihovu molbu za privatnom audijencijom prenio im je njegov tajnik nadbiskup George Gänswein.

„Prvi susret s mons. Gänsweinom imali smo prije nešto više od tri godine kada je bio došao u našu Prepozituru Sv. Mihaela u Paringu u Bavarskoj zarediti don Johannesa za svećenika. To je bilo prvo svećeničko ređenje koje je podijelio otkako je postao nadbiskupom. Potom je krajem travnja ove godine zaredio i našeg novog mladomisnika don Fabiana koji već dugi niz godina zajedno sa svojim bratom blizancem don Patrickom posjećuje papina brata prelata Georga Ratzingera u njegovu domu u Regensburgu. Redovito mu čitaju naglas različite knjige i publikacije, koje on radi vrlo slabog vida sam više ne može čitati“, kazao je bivši fotograf i nastavio: „Prilikom jednog od tih posjeta, snimili smo fotografske portrete prelata Ratzingera koji su na kraju došli i do Pape emeritusa, koji ih je potom dao uramiti i postaviti u svoju radnu sobu, te nam se srdačno zahvalio na njima.“

Privatna audijencija bila je zakazana za 10. kolovoza, pri čemu je nazočio i brat Benedikta XVI. Georg Ratzinger koji trenutačno boravi u Rimu.

„Imali smo predodžbe kako bi taj susret mogao izgledati, no bili smo iznad svih očekivanja oduševljeni istovremenom blagošću i plemenitošću Benedikta“, rekao je don Elvir i dodao kako je Papa emeritus pokazao interes za svakoga od njih pojedinačno, te je bio vrlo priseban i pažljivo je pratio razgovor.

„Razgovarali smo o raznim temama u prisnom i prijateljskom ozračju. Posebno nas se dojmila ta intimnost i bliskost susreta: sjediti tik do Svetog Oca koji te gleda ravno u oči s toliko pažnje i topline, pun strpljenja i ljubavi. U tom blagom pogledu nije bilo nikakvih primisli niti proračunatosti, već je iz njega isijavao potpuni mir, svjedočeći spremnost za onaj konačni susret oči u oči s Gospodinom našim Isusom Kristom“, prepričao je redovnik.

Kada je doznao da je don Elvir iz Hrvatske, Benedikt XVI. je naglasio kako su „Hrvati i Bavarci uvijek bili veliki prijatelji“.

„Rekao sam mu kako trenutačno studiram na Sveučilištu Angelicum u Rimu i da sam jako zadovoljan time zbog tomističkog pristupa teologiji i filozofiji. Kada sam počeo pripremati fotoaparat za grupnu fotografiju, mons. Gänswein mu je rekao da sam nekada bio profesionalni fotograf što ga se vidno dojmilo“, otkrio je.

Bilo je predviđeno da susret traje pola sata, što je bilo vrijeme koje je brzo prošlo. Regularni kanonici dobili su od Pape emeritusa na dar krunice i sličice s 60. godišnjice njegova svećeničkog ređenja.

„Uslijedila je zajednička fotografija nakon koje smo klečeći primili apostolski blagoslov te se pozdravili i preporučili u molitve. Vrijeme je brzo prošlo, a htio sam Papi emeritusu postaviti još nekoliko pitanja. Posebice mi je žao što ga nisam uspio pitati, a planirao sam, o Bl. Ivanu Merzu o kojem je papa Benedikt XVI. već govorio kako mu je jako drag. Puni dojmova uspeli smo se kroz Vatikanske vrtove do Lurdske pećine gdje smo Majci Božjoj zahvalili za ovu izvanrednu milost“, zaključio je svoje svjedočanstvo o susretu s Benediktom XVI. don Elvir Tabaković.

KT