Duhovna obnova Zavoda Sv. Jeronima u opatiji Casamari


Na blagdan Sv. Matije apostola, 14. svibnja svećenici iz Zavoda Sv. Jeronima u Rimu, zajedno s rektorom vlč. Markom Đurinom i vicerektorom vlč. Markom Škrabom, imali su mjesečnu duhovnu obnovu u cistercitskoj opatiji Casamari.

Foto: Hrvoje Zovko

Foto: Hrvoje Zovko

Predvoditelj duhovne obnove bio je duhovnik Zavoda p. Alan Modrić koji je održao nagovor prije euharistijskog slavlja i homiliju.

Po dolasku na teritorij općine Veroli, u blizini Frosinonea, gdje se nalazi danas cistercitska, a nekoć benediktinska opatija Casamari sagrađena u 13. stoljeću, svećenike je dočekao opat koji im je u brzom razgledu pokazao vrt, klaustar, aulu za kapitule i gotičku crkvu gdje se nalazi oltar Sedmorice cistercitskih mučenika koji su položili svoj život za Krista 1799.

Potom je uslijedio nagovor p. Modrića na temu Ne izabraste vi mene, nego ja izabrah vas (Iv 15,16). S obzirom da je završetak akademske godine, u uvodnom dijelu p. Modrić pozvao je svećenike studente na svojevrsnu inventuru protekle studentske, pastoralne i duhovne godine. Svoje razmišljanje o ovoj bliskoj povijesti utemeljio je na iskustvu Sv. Pavla i njegovog poziva gdje je podcrtao bitne točke služenja Bogu ovog učenika iz Tarza: ponajprije činjenicu da je svakoga osobno i konkretno Bog pozvao, potom snažno apostolovo iskustvo da kad se slabo onda se jako, jer se snaga po milosti u slabosti usavršuje te na kraju duboku istinu o trajnosti (vječnosti) Božjeg poziva. U svemu ovome duhovnik je pozvao svećenike da razmišljaju o miru i križu u vlastitom životu kao i o trostrukom jedinstvu: s Bogom, bližnjima i samim sobom.

Euharistijsko slavlje predvodio je rektor Đurin, a homiliju je uputio p. Alan. Svoju riječ utemeljio je na Božjoj riječi koja na blagdan Sv. Matije apostola iznosi činjenicu kako Gospodin svakog svojeg poslanika ne smatra slugom već ga drži svojim prijateljem. Uloga prijatelja progovarao o dostojanstvu, povjerenju, poštovanju ali i bliskosti koju Krist ima sa svojim apostolom. Homiliju je zaključio meditacijom o Pozivu Krista Kralja iz Duhovnih vježbi Sv. Ignacija. U njoj utemeljitelj isusovačkog reda razmišlja o časti koju ima pojedinac dok služi zemaljskom kralju upućujući potom na srž meditacije: na razmišljanje o časti koju ima svaki izbranik kojeg Krist Kralj, jedini pravi i istinski vladar, poziva da mu služi, odnosno da poput Njega položi svoj život za prijatelje.

Na kraju svete mise rektor Đurin zahvalio je p. Modriću na upućenim riječima, ali i na stalnoj prisutnosti i raspoloživosti za svećenike u Zavodu Sv. Jeronima.

Duhovna obnova završila je zajedničkom večerom i povratkom u Rim.

Gabrijel Kamber/ J.P., KT