Frankfurt am Main

Dvobroj „Žive zajednice“ za svibanj i lipanj


Iz tiska je izašao dvobroj „Žive zajednice“ za svibanj i lipanj, glasila hrvatskih katoličkih misija i zajednica u Njemačkoj, u izdanju Hrvatskoga dušobrižničkog ureda iz Frankfurta na Majni, koji ove godine slavi 40. obljetnicu izlaženja.

Dvobroj je tekstom i slikom posvećen 27. hrvatskom folklornom festivalu, održanom u Heusenstammu kod Offenbacha, u organizaciji HDU-a iz Frankfurta na Majni, na kojem je nastupilo 15 folklornih skupina iz hrvatskih katoličkih misija i zajednica iz Njemačke.

U novom dvobroju donosi se tekst pod nazivom Svećenici – glas cijelog čovječanstva“, u kojem je papa Franjo poručio novim svećenicima: „Uvijek pred očima imajte primjer Dobrog pastira, koji nije došao da mu služe nego da služi i da traži i spasi ono što je izgubljeno.“

Od vijesti iz domovinske Crkve ističe se ona o ređenju hvarskog biskupa mons. Petra Palića. Donosi se i iscrpno izvješće o tribini održanoj u povodu 40. obljetnice Žive zajednice u travnju u Zagrebu. Tu je i opširniji tekst o seminaru o župnoj katehezi i o kršćanskoj slici čovjeka za trajne đakone i pastoralne suradnice (redovnice i laikinje) i suradnike (laike), koji su održali doc. dr. sc. Marko Šutalo i doc. dr. sc. Valerija Kovač u Hofheim am Taunus.

S. Valerija Kovač u sklopu teoloških osvrta o temi Čovjek u Božjoj vječnosti ovoga puta piše o sudu pod vidom istine o čovjeku u svjetlu Božjega milosrđa.

Živa zajednica donosi i brojne vijesti iz hrvatskih katoličkih misija i zajednica u Njemačkoj, od kojih se izdvaja područni ministrantski susret u Nürnbergu; kao i prikaz nove knjige dušobrižnika u HKŽ u Münchenu fra Joze Župića Apostolsko djelovanje hrvatskih sestara u inozemstvu.

Tu su i redovne rubrike za najmlađe Dječji kutak i Mladi i mediji, u kojoj se može čitati o prvim Danima medijske pismenosti.

Delegat za hrvatsku pastvu u Njemačkoj vlč. Ivica Komadina u svojoj Poruci u sklopu priloga na njemačkom jeziku ovoga puta piše o bazilikama u Lurdu, a tu je i vijest o novom biskupu biskupije Hildesheim o. dr. Heineru Wilmeru, koji je nasljednik biskupa mons. Norberta Trellea.

Glavni urednik Žive zajednice dr. Adolf Polegubić Uvodnik je naslovio 40. obljetnica Žive zajednice, podsjetivši na nedavno održanu tribinu o 40. obljetnici Žive zajednice u Zagrebu, uputivši zahvalu svima koji su utkali svoje djelo u to važno glasilo domovinske Crkve i hrvatskog naroda u inozemstvu.

KT/Adolf Polegubić