Godišnjica pada Berlinskog zida apel je za bolju Europu


Prigodom 30. godišnjice pada Berlinskog zida koja se obilježava 9. studenog, Vijeće biskupskih konferencija Europske unije (COMECE) pozvalo je sve Europljane da zajedno rade za slobodnu i ujedinjenu Europu.

Biskupi su, među ostalim, istaknuli kako je taj događaj, koji se zbio 9. studenoga 1989., jedan od najvažnijih u europskoj povijesti posljednjih desetljeća. Podsjetili su, osim toga, na ljude koji su više od 28 godina živjeli u istom gradu, razdvojeni betonskim zidom, nakon čijeg su se pada mogli susresti, proslaviti i izraziti svoju radost i nadu. "Od tog trenutka svijet se promijenio", poručili su europski biskupi.

"Zid je bio simbol ideološke podjele Europe i cijeloga svijeta. Promjene u Mađarskoj početkom 1989., pad željezne zavjese u travnju i prvi slobodni izbori u Poljskoj u lipnju kulminirali su padom Berlinskog zida, događajem koji je utro put povratu slobode, nakon više od 40 godina opresivnih režima u zemljama srednje i istočne Europe. Ti napori svoj uspjeh duguju predanosti velikog broja Europljana koji su dosljedno i mirno izražavali svoju duboku želju za političkim promjenama", stoji u priopćenju.

Europski su biskupi također primijetili da nisu ispunjena sva očekivanja koja su se javila nakon pada zida, napomenuvši kako je neosporno da su u Europi i danas, iako u drugačijem obliku, prisutne ideologije na kojima se temeljila njegova izgradnja. "Kao kršćani prepoznajemo da je Krist naš mir, 'On koji od dvoga učini jedno: pregradu razdvojnicu, neprijateljstvo razori u svome tijelu' (Ef 2,14)", istaknuli su biskupi, navodeći riječi iz Poslanice Efežanima, i dodali: "Pad Berlinskoga zida nije samo događaj iz prošlosti koji se slavi, već sadrži i proročku dimenziju. To je poziv na rad za bolju i cjelovitiju Europu. Naučio nas je da izgradnja zidova među narodima nikada nije rješenje. Moramo se prisjetiti važne uloge koju su odigrali Sv. Ivan Pavao II. i njegovo ohrabrenje: 'Europa mora disati s dva plućna krila'".

Osim toga, biskupi su istaknuli kako je ozdravljenje i pomirenje osjetljiv i težak proces, dodavši da je on još daleko od završetka za neke žrtve opresivnih režima, čija je odlučnost, kao i predanost i patnja, bila presudna za slobodu koju danas uživa Europa. Također su poručili kako ponovno žele potaknuti i promicati upravo one znakove nade i očekivanja za bolju budućnost koji su doveli do povijesnog trenutka u studenom 1989. "Iz tih razloga, kao kršćani i europski građani, pozivamo sve Europljane da rade zajedno za slobodnu i ujedinjenu Europu, kroz obnovljeni proces dijaloga koji nadilazi mentalitet i kulturu, poštujući naša različita povijesna iskustva te dijeleći nade i očekivanja za zajedničku budućnost mira", navodi se u priopćenju.

Vijeće biskupskih konferencija Europske unije (COMECE) poručilo je kako kultura susreta pretpostavlja iskrenu sposobnost slušanja, istaknuvši da smo kao kršćani pozvani propovijedati i biti svjedoci Evanđelja, svjesni da "misterij čovjeka postaje doista jasan jedino u misteriju utjelovljene Riječi" (Gaudium et spes, 22). Na kraju priopćenja, kako prenosi Vatican News, uputili su poziv svima da obnove predanost načelima na kojima je utemeljena Europa, odnosno pravdi, slobodi i miru.

KT