Papa na općoj audijenciji:

Gospodin dotiče naše rane s nježnošću


Govoreći o Svetome Josipu kao nježnome ocu, papa Franjo je na općoj audijenciji 19. siječnja istaknuo kako je očinstvo sveca izraz Božje nježne ljubavi.

Nastavljajući ciklus kateheza posvećenih Svetome Josipu, papa Franjo je kazao kako iako evanđelja ne govore o pojedinostima kako je Josip prakticirao svoje očinstvo, možemo biti sigurno da njegova pravednost pretočena i u obrazovanje koje je pružio Isusu.

Obavijen očevim zagrljajem

Evanđelja uvijek svjedoče kako je Isus uvijek koristio riječ „otac“ kako bi govorio o Bogu i njegovoj ljubavi, primijetio je Papa. Mnoge prispodobe imaju kao protagonista lika Oca. Osvrnuvši se na jednu od poznatijih prispodoba – ona o milosrdnom Ocu prema Lukinom evanđelju, Papa je kazao kako je razmetni sin očekivao kaznu, no nađe se obavijen očevim zagrljajem. Nježnost je veća od logike svijeta, naglasio je. „Nikada ne smijemo zaboraviti da se Bog ne boji naših grijeha“, naglasio je.

„Bog se ne plaši naših grijeha, veći je od naših grijeha: on je Otac, on je ljubav, nježan. Ne boji se naših pogrešaka, naših padova, već se boji zatvorenosti našeg srca, pati zbog toga, zgraža se našeg nedostatka vjere u njegovu ljubav. Velika je nježnost u iskustvu Božje ljubavi“, napomenuo je Papa, te je lijepo pomisliti da je Isusu tu stvarnost prvi prenio sam sveti Josip. Božje stvari, dodao je, uvijek dopiru do nas posredstvom ljudskog iskustva.

Božja snaga prolazi kroz našu krhkost

Papa je pozvao na preispitivanje jesmo li sami iskusili tu nježnost i jesmo li zauzvrat sami postali njeni svjedoci. Nježnost nije prije svega emocionalno ili sentimentalno pitanje, to je iskustvo osjećaja voljenosti i prihvata upravo u našem siromaštvu i bijedi te smo stoga preobraženi Božjom ljubavlju.

„Bog se ne oslanja samo na naše talente, već i na našu otkupljenu slabost“, objasnio je Papa, dodajući kako među ostalima to svjedoči i Sveti Pavao u Poslanici Korinćanima. „Iskustvo nježnosti sastoji se u tome da vidimo kako Božja snaga prolazi upravo kroz ono što nas čini najkrhkijima“, rekao je Papa, dodajući kako je to moguće ako se obratimo od pogleda Zloga koji nas tjera da na svoju slabost gledamo s negativnim sudom.

„Duh Sveti pak iznosi sve na svjetlo s nježnošću“, napomenuo je, citirajući apostolsko pismo Patris Corde.

„Nježnost je najbolji način pristupanja onome što je u nama krhko dodao je, dajući kao primjer medicinske djelatnike koji pristupaju ranjenima i bolesnima s nježnošću, kako im ne bi pogoršali stanje. Tako Gospodin dotiče i naše rane, s istom nježnošću, naglasio je. Zato je važno susresti se s Božjim milosrđem, osobito u sakramentu pomirenja“, kazao je Sveti Otac, doživljavajući tako iskustvo istine i nježnosti.

Bog uvijek oprašta

Paradoksalno, čak nam i Zli može reći istinu, upozorio je papa Franjo, no ako to i učini, čini to kako bi nas osudio. Naprotiv, Istina koja dolazi od Boga ne osuđuje, već nas prihvaća, grli, podupire, oprašta. Bog, istaknuo je, uvijek oprašta, čak i najteže stvari.

Ogledalo Božjeg očinstva

„Dobro nam je stoga razmišljati o Josipovom očinstvu, koje je ogledalo Božjeg očinstva, i zapitati se dopuštamo li Gospodinu da nas ljubi svojom nježnošću, koja svakoga od nas preobražava u muškarce i žene sposobne ljubiti na takav način. Bez ove „revolucije nježnosti“ riskiramo da budemo zatočeni u pravdi koja ne dopušta da lako ustanemo i koja pogrešno shvaća iskupljenje i kaznu. „Zbog toga želim se danas na poseban način prisjetiti naše braće i sestara koji su u zatvoru. Ispravno je da oni koji su pogriješili plaćaju za svoju pogrešku, ali je jednako pošteno da oni koji su pogriješili mogu se iskupiti. Svaka osuda uvijek ima prozor nade. Razmišljajmo o svojoj braći i sestrama u zatvoru“, potaknuo je Sveti Otac, mislimo na Božju nježnost prema njima i molimo se za njih da u tom prozoru nade nađu izlaz u bolji život.

Molitva

Katehezu je, kao i svaki put do sada, papa Franjo završio molitvu svetome Josipu, prenosi Vatican News.

J.Vr.,KT