Gradišće proslavlja osnivanje HKM-a u Željeznom


Hrvatska katolička misija u Željeznom osnovana je 29. lipnja, a dekret o njezinu osnivanju pročitat će se u nedjelju, 25. rujna na svečanoj prvoj misi u 10:00 sati.

Foto: martinus.at

Foto: martinus.at

Budući kako je ovo povijesni događaj za Željezansku biskupiju i Gradišće, kao i za Austriju, program utemeljenja i misu prenosit će HRT.
Misno slavlje predvodit će domaći biskup mons. Egidije Živković u zajedništvu s definitorom Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Vinkom Sičajom, delegatom provincijala fra Zdravka Dadića.
U slučaju velikog broja vjernika i zbog prevencije koronavirusa, pred crkvom će biti postavljen veliki video zid za praćenje mise.
Na misi će pjevati međunarodni biskupijski zbor Pax et Bonum koji je sastavni dio  Gradišćanske udruge Hrvat S.A.M (Slovačka-Austrija-Mađarska) s hrvatskom tamburaškom grupom Koprive.
Poslije mise bit će agape za sve goste i vjernike te koncert grupe Koprive u prostorijama franjevačkog samostana.
Inače, misiju je osnovao Željezanski biskup Živković prema propisima crkvenoga zakona i o tome obavijestio Hrvatsku inozemnu pastvu.
Voditeljem je, dekretom od 29. lipnja, imenovan fra Božidar Blažević koji je župnik na još četiri župe u srednjem Gradišću: Filež, Hrvatsko Mjenovo, Frakanava i Gerištof.
Pomoćnici su fra Zoran Tadić, fra Stjepan Lukašević i vlč. Ivan Vukčević, koji je i tajnik biskupa i biskupije.
Misija će obuhvaćati grad Eisenstadt – Željezno s okolicom gdje živi oko 6 000 Hrvata iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine.
Središte misije bit će u franjevačkoj crkvi i samostanu u Željeznom koji je u vlasništvu biskupije na adresi: Franziskanekirche, Josef Haydn Gasse 31, 7 000 Eisenstadt.
Misiju su na Franjevačkom kapitulu u Sarajevu u travnju preuzeli franjevci provincije Bosne Srebrene.
Planira se svake nedjelje slaviti misu u 10:00 sati, a po potrebi i večernju u 18:00 sati za mlade. Održavat će se redoviti vjeronauk za prvopričesnike, krizmanike i za franjevačku mladež – Framu, uz ostale vjerske i kulturne aktivnosti.

fra Božo Blažević/ J.P., KT