Betlehem

„Holy Child Program“: Služenje djeci i obiteljima u Betlehemu


Sestre Franjevke od Euharistije (FSE) vode program u blizini Betlehema kako bi osigurale skrb i budućnost nade za djecu s emocionalnim poteškoćama i problemima u ponašanju.

Holy Child Program jedinstveni je centar za edukaciju i psihološku potporu koji se nalazi u Beit Sahouru – gradu pastira koji su poslušali vijest anđela da je Spasitelj - Djetešce Isus – rođen za njih u obližnjem Betlehemu.

Centar su 1995. osnovale Sestre Franjevke od Euharistije (FSE), te je jedan od rijetkih centara na području Betlehema koji služi djeci s poteškoćama u ponašanju i emocionalnim problemima pomažući im kroz dnevno terapijsko okruženje. Aktivnosti su započele zbog zahtjeva roditelja čija su djeca bolovala od psihičkih poteškoća nakon prve Intifade 1987. Program je krenuo s četvero djece; a trenutno služi 35-ero djece i njihovim obiteljima.

Misija programa oduvijek je za cilj imala uliti nadu kroz iscjeljenje te predstaviti sigurno mjesto za one koji manifestiraju emocionalne probleme u ponašanju, a koji rezultiraju poteškoćama kod kuće, u školi i zajednici.

Program se, kako donosi Vatican News, može pohvaliti visokom stopom uspješnosti svojih diplomanata od 96%. To znači da su oni koji završe program uključeni u produktivne programe u zajednici kao što su pohađanje obrazovnih, strukovnih programa ili financijska potpora obitelji kroz posao. Diplomanti programa na taj način doprinose i članovima svoje lokalne zajednice.

Aktivnosti započinju svakog dana s vremenom molitve. Populacija programa Holy Child za školsku godinu 2022./2023. uključivala je 59% kršćana i 41% muslimana. Zajedničkom molitvom uče se razumijevanju i poštovanju međusobnih uvjerenja i stvaranju trajnih prijateljstava.

J.P., KT