Njemačka

Hrvati hodočastili u marijansko svetište Ave Maria u Deggingenu


Na Duhovski ponedjeljak, 20. svibnja vjernici Hrvatske katoličke zajednice Sv. Leopolda Bogdana Mandića iz Geislingena i Hrvatske katoličke zajednice Bl. Jakova Zadranina iz Göppingena hodočastili su u marijansko svetište Ave Maria u Deggingen.

Foto: bosnasrebrena.ba

Foto: bosnasrebrena.ba

Prvi hodočasnici, pješaci, među kojima su bili i roditelji s djecom u kolicima, kao i ovogodišnji prvopričesnici i krizmanici krenuli su u jutarnjim satima nakon hodočasničkog blagoslova koji su primili ispred crkve St. Maria u Geislingenu.

Hodočašće je započelo pobožnošću Križnoga puta, a zatim je u svetištu misno slavlje predvodio, provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Zdravko Dadić u koncelebraciji sa župnikom zajednica u Geislingenu i Göppingenu fra Ivicom Jurišićem i voditeljem Hrvatskih katoličkih zajednica Sv. Nikole Tavelića – Schwäbisch Gmünd i Bl. Alojzija Stepinca – Schorndorf don Vjekoslavom Šaravanjom.

Riječ dobrodošlice hodočasnicima uputio je rektor svetišta preč. Hans Georg Schmolke, koji je zahvalio hrvatskim vjernicima na očuvanju tradicije i pobožnosti Majci Mariji.

U prigodnoj homiliji, fra Zdravko je vjernike pozvao na život po uzoru na Mariju, koja je čula glas Gospodnji i odazvala se. „I nama taj isti glas također govori. No, mi ga u svijetu u kojem živimo često zaboravimo čuti. Kažemo: molimo se Bogu, ali ne osjećamo da nam On nešto govori. No, malo prije smo čuli Riječ Gospodnju, i ona nam progovara na način da nas potiče i upozorava“, posvijestio je.

U osvrtu na misno evanđelje, propovjednik je ukazao na riječi evanđeliste, kako je podno Isusova križa bilo vrlo malo ljudi. „Malo ih je, ali su izabrani. Svi oni koji su ga pratili i gurali se oko Njega kad je činio čudesna djela odjednom su nestali, jer je došla tegoba, nevolja, jer je trebalo posvjedočiti, pa možda i životom da su Isusovi učenici. U tako malom okruženju, Isus daruje svoju majku Ivanu za majku, a njega njoj za sina. I govori: moja majka je i vaša majka, a vi ste njezina djeca, ako želite biti u mojoj blizini i to pod križem, jer lako je biti s Isusom kada su svi oko Njega i kada mu svi plješću, ali kad je ostao na križu, uz Njega su ostali oni koji su mu bili najodaniji, budući da su znali kako samo tada mogu posvjedočiti ljubav prema Njemu“, kazao je provincijal Dadić, među ostalim, objavila je bosnasrebrena.ba.

Na kraju je pozvao vjernike, da svetkovina Marije Majke Crkve bude prigoda, „shvatiti kako imamo Mariju kao uzor, kao onu koja sav svoj život podređuje kako bi njezin Sin mogao ostvariti svoje poslanje. To znači da nas toliko voli, da se za nas brine. I mi trebamo pokazati kako imamo pouzdanja u nju i posvjedočiti svojim kršćanskim životom, svojim stavovima u ovom svijetu, vrednotama koje živimo, da nam je Blažena Djevica Majka i da je njezin Sin uistinu i naš Spasitelj“.

U prinosu darova tijekom mise sudjelovali su ovogodišnji prvopričesnici, a pjevanjem je slavlje obogatio združeni zbor obiju zajednica. Također, vjernici su na kraju mise provincijalu Dadiću uručili prigodan dar.

Na prostoru oko svetišta po završetku euharistijskog slavlja održan je zajednički ručak i druženje.

Spomenimo još kako je ovo 47. tradicionalno hodočašće, a vjernici spomenutih zajednica redovito hodočaste od 1976., osim u vrijeme pandemije koronavirusa.

J.P., KT