Indija će uskoro prestići Kinu kao najmnogoljudnija nacija


Kina uskoro više neće biti najmnogoljudnija nacija, ako je sudeći prema demografskim naznakama i padu nataliteta u toj zemlji...

Prema izvješću kineske nacionalne Komisije za zdravstvo i planiranje obitelji, porast populacije u prvih osam mjeseci ove godine u Kini je iznosio 4,1 milijun, dok je porast populacije u Indiji iznosio čak 14 milijuna u istom razdoblju.

Trenutno Indija ima milijardu i 336 milijuna stanovnika te bi uskoro mogla dostići najmnogoljudniju naciju na svijetu, Kinu koja ima milijardu i 339 milijuna stanovnika.

Politika jednog djeteta uvedena je u Kini krajem sedamdesetih godina prošlog stoljeća, zbog zabrinutosti vlasti da bi pretjerano rastuća populacija mogla urušiti ekonomski sustav zemlje.

Kako piše portal tribun.hr nakon nekoliko desetljeća spomenuta politika je ukinuta, nakon što su Kinezi uvidjeli da im nacija u prosjeku postaje sve starija.

No, ukidanje politike jednog djeteta nije pomoglo porastu nataliteta. Većina Kineza jednostavno nije zainteresirana za potomstvo, ili ga smatra financijskim teretom.

Inače, kršćanstvo je u Indiji treća po redu religija prema popisu iz 2011. s oko 50-ak milijuna sljedbenika što čini oko 3% indijske populacije. Tradicionalno se vjeruje da je kršćanstvo u Indiju donio apostol Toma koji je, prema predaji, oko 52. godine boravio u indijskoj Kerali.

Znanstvenici se slažu kako je kršćanstvo definitivno "zaživjelo" u Indiji u 6. st. Kršćanstvo u Indiji je tijekom vremena podijeljeno u više crkava, a katoličanstvo je došlo u 16. st. s portugalskim, irskim te talijanskim isusovcima.

Raspoređenost kršćana u Indiji

Danas se kršćani nalaze u svim dijelovima Indije, ali ipak većina njih živi na obalama Južne Indije. Iako malobrojniji u odnosu na hinduse kršćani dostojanstveno svjedoče u svim sferama indijskog života. Također, kršćani imaju uvjetno rečeno najbolji odnos prema ženama tako da je procent uposlenih žena u kršćanskim institucijama najviši u Indiji.

Kršćani su druga po redu najeduciranija skupina indijskih građana, odmah iza manjinskih džainista.

 

KT