Vatikan

Kard. Ouellet najavio simpozij o svećeništvu


Prefekt Kongregacije za biskupe kard. Marc Ouellet naglasio je potrebu za dubljom ekleziologijom u promišljanju Crkve o dimenzijama svećeništva, najavivši simpozij „Za temeljnu teologiju svećeništva“ predviđen za 2022.

Kard. Ouellet međunarodni simpozij planiran od 17. do 19. veljače 2022. u Vatikanu, najavio je 12. travnja tijekom konferencije za medije koju je organizirala Sveta Stolica u Vatikanu, kako bi predstavila ovaj simpozij.

Prefekt Ouellet naglasio je kako Kongregacija za biskupe zajedno s drugim vatikanskim dikasterijima želi razmatrati teme celibata, karizme i duhovnosti.

Na primjedbu novinara da je o celibatu bilo riječ na brojnim skupovima, biskupskim sinodama te se o njemu upravo raspravlja i u sklopu Sinodalnoga puta u Njemačkoj, kardinal je kazao kako na najavljenom međunarodnom simpoziju neće biti riječ samo o pitanju celibata, već su otvoreni za sva pitanja.

Kako je istaknula suorganizatorica simpozija, profesorica na Papinskom sveučilištu Gregoriana Michelina Tenace, u prvom redu to se odnosi na pitanje zvanja općenito, najavivši i moguća iznenađenja, te smatra kako se pitanje celibata ne može smatrati pogreškom, dodavši da na simpoziju žele dati novi interes za različita zvanja u Crkvi.

Rektor Papinske francuske bogoslovije u Rimu prof. Vincent Siret predstavio je formu simpozija. Naime, kako javlja IKA, riječ je o konferenciji otvorenoj za sve i na različitim jezicima, a o pitanju celibata između ostaloga je istaknuo posvješćivanje razloga koji opravdavaju takvu životnu odluku, predstavivši posljedice i u vezi s tim odgovarajuće putove života u skladu s tim darom.

Simpozij Za fundamentalnu teologiju svećeništva na poseban način bavi se formacijom budućih svećenika u Crkvi; dio je puta sinodalnosti kao jedine mogućnosti suočavanja s crkvenim klerikalizmom, koji nije opasnost samo za svećenike. „Služba svećenika nije u prvom redu strukturne ili organizacijske naravi već u biti mistična, pridržana otajstvu vjere“, istaknuo je prof. Siret.

Objašnjeno je tako kako će jutarnje dijelove simpozija voditi Kongregacija za bogoslužje i sakramentalnu stegu, a popodnevne Kongregacija za katolički odgoj. U subotu 19. veljače 2022. Papin državni tajnik kard. Pietro Parolin u bazilici Sv. Petra slavit će misu sa sudionicima simpozija.

Radovi su u znaku tri ključna pojma – celibat, karizma, duhovnost. U razgovore su uključeni i predstavnici Kongregacije za kauze svetaca te prefekt Dikasterija za laike, obitelj i život kard. Kevin Farrell.

Papa Franjo će na kraju simpozija uputiti posebnu poruku sudionicima.

J.P., KT