Vatikan

Kard. Parolin: Za papu Franju sve je međusobno povezano


U Vatikanu je 5. srpnja započela dvodnevna međunarodna konferencija u prigodi treće obljetnice objavljivanja enciklike pape Franje „Laudato si'“.

Tema međunarodne konferencije u prigodi treće obljetnice objavljivanja enciklike pape Franje Laudato si' bila je Spašavanje našeg zajedničkog doma i budućnost života na Zemlji. Nakon riječi pozdrava koje je sudionicima uputio pročelnik Dikasterija za promicanje cjelovitog ljudskog razvoja kard. Peter Turkson, uvodno predavanje održao je Papin državni tajnik kard. Pietro Parolin, prenosi IKA.

Kard. Parolin istaknuo je kako je od svoje objave enciklika Laudato si' dobro prihvaćena i to kao snažan doprinos boljem razumijevanju i djelotvorniji odgovor na brojne žurne, pa i kritične probleme, s kojima se suočava čovječanstvo, na temelju šireg i dubljeg pristupa cjelovite ekologije. Uputio je na Papine riječi da je „sve povezano“ čime podsjeća da je čovječanstvo namjesnik, a ne gospodar stvorenja. Usmjerio je pažnju kako je Sveti Otac u više navrata napomenuo kako u svom korijenu lom u čovjekovu odnosu s Bogom, s drugima i sa stvorenjem proizlazi iz pogrešnog antropocentrizma.

Papin državni tajnik kazao je da su encikliku Laudato si' dobro prihvatili znanstvena zajednica i pripadnici drugih vjeroispovijesti.

Napomenuo je da je papa Bergoglio na početku enciklike napisao kako njome želi „ući u dijalog sa svima o našemu zajedničkomu domu“, pozivajući na „obnovu dijaloga o načinu na koji gradimo budućnost planeta“.

Također, između ostalog, državni tajnik objasnio je da se u tom svjetlu može lako razumjeti briga Svetog Oca za siromašne i prirodu. „Ne nudi savjete kako biti razborit i praktičan, makar njegova poruka ima goleme praktične posljedice, nego nas podsjeća na tri stvari. Prvo, priziva nam u pamćenje da je temeljna posljedica stvaranja uspostavljanje odnosa na tri razine: s Bogom Stvoriteljem; s drugim ljudima vezom bratstva; i sa svijetom kao vrtom i domom za našu egzistenciju. Drugo, podsjeća nas da je temeljni zahtjev našeg poslanja sudjelovati u Božjem djelu kao sustvaratelji. I treće, doziva nam u pamet našu odgovornost za djelo Boga koji ne skriva svoje lice ni od jednog vida stvorenoga: siromašnog ili bogatog, prirodnog ili ljudskog, sadašnjeg ili budućeg“, istaknuo je kardinal Pietro.

KT