Kardinal Filoni Redu svetoga groba: Ostanimo vjerni Kristovi svjedoci


U četvrtak 16. siječnja održano je svečano primanje i uvođenje u službu velikog meštra Reda svetoga groba, kardinala Fernanda Filonija koji je također održao svoj prvi službeni govor.

Kardinal Fernando Filoni, bivši prefekt Kongregacije za evangelizaciju naroda, 8. prosinca prošle godine imenovan je velikim meštrom Reda svetoga groba umjesto osamdesetogodišnjeg kardinala Edwina Fredericka O'Briena. Danas je u Dvorani prijestolja, po njegovim rukama kardinal Filoni primio službu s oznakama viteza, te je u ozračju tople dobrodošlice održao svoj prvi službeni govor.

U središtu kardinalovih riječi bila je evanđeoska slika Isusa u razgovoru sa Samarijankom na zdencu, u samarijanskom selu Sicar. „U tom je događaju smisao služenja za koje me je odredio Sveti Otac, da budem s vama gotovo kao župnik te velike župe koja je raširena po svim kontinentima“, rekao je kardinal Filoni, ističući zdenac kao grob u kojem je skriven život, odnosno voda koja izvire iz izvora vječnoga života, te otvorio novo poglavlje povijesti Reda s nadom da će hoditi zajedno, moliti Krista za dar Njegove vode i hrane, kako bi hod dame i viteza bio vjeran pozivu i služenju za koje su se zauzeli.

„Poslanje Reda i čast pripadanja njemu sastoji se u tome da se zovemo i jesmo kršćani, a ne u titulama i aktivnostima. Preuzete obaveze proizlaze iz praznoga groba, to jest iz Kristova uskrsnuća od čega dolazi svaka istinska spoznaja, bilo skrovitog ili javnog Gospodinova života, bilo Njegovih riječi. Prazan nam grob govori o živom Učitelju kojega je prepoznao apostol Toma i ispovjedio 'Gospodin moj i Bog moj!', te da je Crkva uvijek pozvana naviještati i svjedočiti svim narodima i u svim vremenima“, rekao je, prenosi vaticannews.va.

„Dama i vitez Svetoga groba uvijek ponovo počinju odatle; od tamo potječe zauzetost za život, duhovnost, društveni život i sudjelovanje u potrebama Svete zemlje. To će uvijek biti naše polazište i oslonac. Krenimo ponovo od Kristova praznoga groba koji su mnogi vidjeli, ali u koji su samo neki povjerovali. Mi smo baštinici tih svjedoka i stvar je upravo u tome da smo danas mi svjedoci i da dajemo smisao svojem sudjelovanju u Redu“, zaključio je kardinal Filoni.

KT