New York

Kardinal Parolin: Nuklearno razoružanje previše se odgađa


Papin državni tajnik kard. Parolin održao je govor 25. rujna na Konferenciji o Sveobuhvatnom sporazumu o zabrani nuklearnih pokusa. Države koje blokiraju stupanje sporazuma na snagu potaknuo je da iskoriste priliku kako bi pokazale mudrost, hrabro vodstvo te predanost miru i općem dobru.

Velika važnost sporazuma

Papin državni tajnik, kardinal Pietro Parolin, u New Yorku je u srijedu, 25. rujna, održao govor na Konferenciji o Sveobuhvatnom sporazumu o zabrani nuklearnih pokusa, u kojemu je istaknuo da je više od dva desetljeća predugo iščekivanje kako bi se pokazalo zalaganje država za svijet bez nuklearnog oružja. Taj sporazum iz 1996., kojim se zabranjuju nuklearne eksplozije svake vrste, potpisala je i ratificirala većina zemalja u svijetu. Međutim, nije na snazi jer ga Indija, Sjeverna Koreja i Pakistan nisu potpisali, te ga potpisnice Sjedinjene Američke Države, Kina, Egipat, Izrael i Iran nisu ratificirale.

Države koje blokiraju stupanje sporazuma na snagu Papin je državni tajnik potaknuo da iskoriste priliku kako bi pokazale mudrost, hrabro vodstvo te predanost miru i općem dobru. „Zabrana nuklearnog testiranja, neširenje nuklearnog oružja i nuklearno razoružanje usko su povezani i moraju se postići što je prije moguće, pod učinkovitom međunarodnom kontrolom“, istaknuo je kardinal Parolin, napomenuvši kako je važnost stupanja sporazuma na snagu još veća ukoliko se uzmu u obzir suvremene prijetnje miru zbog kontinuiranih izazova širenja i modernizacije nuklearnog arsenala pojedinih zemalja, što je u suprotnosti s temeljnim načelima sporazuma te predstavlja prijetnju međunarodnoj sigurnosti.

Zajedničko dobro

Kardinal je, među ostalim, podsjetio na upozorenje pape Franje da nezaustavna eskalacija utrke u naoružanju, i to ne samo nuklearnom, predstavlja značajan trošak za narod te u drugi plan stavlja stvarne prioritete ljudske obitelji, poput borbe protiv siromaštva, promicanja mira, obrazovnih, ekoloških i zdravstvenih projekata te promicanja ljudskih prava. „Nuklearno oružje nudi lažni osjećaj sigurnosti“, primijetio je kardinal Parolin te napomenuo da nuklearno oružje ne može stvoriti stabilan i siguran svijet, odnosno da se trajni mir i međunarodna sigurnost ne mogu temeljiti na zajamčenom uzajamnom uništenju ili prijetnji istrebljenjem.

Papin državni tajnik upozorio je da se nuklearnim pokusima radioaktivni materijal u znatnoj mjeri nekontrolirano ispušta izravno u okoliš, zajedničko dobro i baštinu čitavoga čovječanstva za koju su svi odgovorni. Potaknuo je stoga da se logika straha i nepovjerenja koja donosi neku vrstu nestabilnog i lažnog mira, temeljenog na ravnoteži moći i uzajamnih prijetnji, kroz dosljednu suradnju čitave međunarodne zajednice zamijeni s etikom odgovornosti koja stvara ozračje povjerenja i cijeni multilateralni dijalog. Napomenuo je da to traži dobru volju i povjerenje država, raspoloživost za odnos uzajamne odanosti i poštenja te spremnost na neizbježne kompromise.

Više od 14 000 komada oružja

U svijetu ima oko 14 000 komada nuklearnog oružja, raspodijeljenog na devet država. Najviše posjeduju Sjedinjene Američke Države i Rusija, odnosno svaka od njih ima više od 6000 komada. Slijede zatim Francuska i Kina, s oko 300 komada, pa Ujedinjeno Kraljevstvo, Pakistan, Indija, Izrael i Sjeverna Koreja. Prema podacima Ujedinjenih naroda, dosad je u svijetu nuklearno oružje testirano više od 2 000 puta, bilo da je riječ o atmosferskom, egzoatmosferskom, podzemnom ili podvodnom testiranju. Posljednje testiranje nuklearnog oružja provela je Sjeverna Koreja u rujnu 2017., prenosi vaticannews.va.

KT