Kardinal Puljić podijelio krizmu u HKM Mannheimu i Mosbachu


Nadbiskup metropolit vrhbosanski Vinko kardinal Puljić boravio je od 14. do 16. lipnja u Hrvatskim katoličkim misijama u Mannheimu i Mosbachu te podijelio sakrament svete potvrde za 80-ak krizmanika.

FOTO: www.bit-studio.de

FOTO: www.bit-studio.de

U subotu 15. lipnja kardinal Vinko je u crkvi Duha Svetoga u Mannheimu predslavio svečano euharistijsko slavlje na kojem je sakrament potvrde primilo 60 pripravnika. Uz voditelja misije vlč. Roberta Ružića na misi su koncelebrirali i voditelji Hrvatskih katoličkih misija u Freiburgu i Ludwigshafenu: vlč. Veselko Župarić i fra Slavko Antunović, te umirovljeni svećenik Krčke biskupije vlč. Ivan Plješa.

Svih 60 krizmanika sudjelovalo je u euharistiji svojim molitvama, recitacijama te pozdravima i zahvalama koje su uputili vrhbosanskom nadbiskupu.

U svojoj homiliji kardinal je najprije progovorio o samoj biti sakramenta potvrde i ulozi Duha Svetoga u životu svakog kršćanina. Potaknuvši krizmanike da se otvore neizmjernom daru kojega im Nebeski Otac udjeljuje šaljući im Duha Svetog, pozvao je kumove i roditelje krizmanika da vjerno izvrše poslanje pratitelja i oslonca na njihovu putu sazrijevanja u vjeri. Na poseban način ohrabrio je sve nazočne da odbace misao kako je patnja nešto u sebi zlo. „Toliki roditelji vođeni su pogrešnom mišlju kako ne žele da se njihova djeca pate ako su se oni napatili“, ustvrdio je kardinal i upozorio da bez žrtve nitko u životu nije uspio.

Nakon euharistijskog slavlja zajedništvo se nastavilo u prostorijama Misije ručkom sa svećenicima te večerom na kojoj su nazočili župni vijećnici i ostali vjernici koji aktivno djeluju u Misiji.

Trećeg dana svoga pohoda ovoj Hrvatskoj katoličkoj misiji, u nedjelju 16. lipnja nadbiskup Vinko predslavio je nedjeljno euharistijsko slavlje u župi Sv. Josipa u Mosbachu kojim je proslavljena svetkovina Presvetog Trojstva te tom prigodom krizmao 19 kandidata. I na ovom slavlju predsjedatelja je pozdravio voditelj Misije vlč. Ružić, a suslavio je na misi i fra Ivo Živković iz Tolise, dok su svi krizmanici svoje aktivno sudjelovanje izrazili čitanjem liturgijskih tekstova, molitvama i recitacijama.

Osvrnuvši se na pročitane biblijske odlomke i svetkovinu Presvetog Trojstva, kardinal Puljić ukazao je na ljudsku malenost pred tajnom objave Presvete Trojice i upozorio na važnost trajnog pronicanja u otajstvo činjenice da se Otac, Sin i Duh Sveti žele nastaniti u svojim vjernicima i boraviti u njima. S tim mislima posebno se obratio krizmanicima i njihovim roditeljima i kumovima te ih pozvao da „ne budu robovi riječi 'nemam vremena' koje se čestu čuju čak i među katolicima zbog utrke za prestižem, dobitkom i materijalnim blagostanjem". „Naša djeca, naši roditelji, naše bake i djedovi nisu željni naših poklona i novaca, ili eventualno koje naše poruke, već našega srca i naše blizine“, podcrtao je kardinal Puljić.

Nakon kratkog druženja i okrepe u prostorijama župe Sv. Josipa, kardinal Puljić je predslavio i nedjeljnu euharistiju s vjernicima Misije u Mannheimu te je i njih sličnim riječima ohrabrio i potaknuo na otvorenost milostima kojima nas obasiplje trojedini Bog.

Pohod kardinala Vinka Puljića vjernicima u Mannheimu i Mosbachu završen je zajedničkim ručkom u prostorijama misije gdje su voditelj misije vlč. Robert Ružić i njegovi suradnici još jednom uputili vrhbosanskom nadbiskupu riječi zahvale uz prigodne darove.

Štefan Marković/KT