Kardinal uklonjen nakon "vjerodostojne" optužbe za zlostavljanje


Američki kardinal Theodore McCarrick uklonjen je 20. lipnja iz javne službe nakon "vjerodostojnih i obrazloženih navoda" o zlostavljanju maloljetnika.

Nekadašnji svećenik Nadbiskupije New York i kardinal emrita Washington D.C. Theodore McCarrick „više ne obavlja javno svoju svećeničku službu“, navedeno je u izjavi njujorškoga kardinala Timothya Dolana, a prenosi NBC Washington reports.  

„Odbor za preispitivanje utvrdio je kako su navodi vjerodostojni i utemeljeni“, stoji u Dolanovoj izjavi te se ističe: „Vatikanski državni tajnik kardinal Pietro Parolin, prema instrukcijama pape Franje, naložio je kardinalu McCarricku da više ne može obavljati javno svoju svećeničku službu.“

Inače, nekadašnji je vašingtonski kardinal bio optužen za seksualno zlostavljanje maloljetnika prije pet desetljeća kada je bio svećenik u Nadbiskupiji New York.

„Poslušno prihvaćam odluku Svete Stolice da više javno ne obavljam nikakvu službu. Shvaćam da će ovaj bolan razvoj šokirati mnoge moje prijatelje, članove obitelji i ljude kojima mi je bila čast služiti tijekom mojih šezdeset godina svećeništva“, naveo je u izjavi kardinal McCarrick te naglasio: „Iako se apsolutno ne sjećam ovoga prijavljenoga zlostavljanja i vjerujem u svoju nevinost, žao mi je zbog boli koju je pretrpjela osoba koja je podnijela optužbe, kao i zbog skandala kojega su takve optužbe prouzročile našem narodu.“

KT