Rim

Katolička manjina na Tajlandu radosno očekuje Papu


Misionar na Tajlandu o. Rafaelle Sandonà za Radio Vatikan opisao je ozračje u toj zemlji uoči dolaska pape Franje.

Četvrti pohod istočnoj i jugoistočnoj Aziji, njegovo 32. inozemno putovanje papu Franju od 20. do 26. studenoga vodi u Tajland i Japan. To je drugi pohod pape Tajlandu u više od 35 godina, Sv. Ivan Pavao II. pohodio je kraljevinu 1984.

Geslo putovanja Kristovi učenici, učenici misionari podsjeća na važnu obljetnicu – 350 godina Crkve na Tajlandu, odnosno osnivanja apostolskoga vikarijata u Sijamu (1669.) što je izraženo i u logu na kojemu je Sveti Otac prikazan nasmijan, dok je niže naslikana lađa kao simbol evangelizacije, s tri jedra koji predstavljaju Presveto Trojstvo. Lađu drži stilizirana ruka Djevice Marije. Pozlaćeni križ pak potiče cijelu Katoličku Crkvu na Tajlandu da bude svjedok Radosne vijesti.

Katolici su manjina u toj zemlji – 0,5% od više od 68 milijuna stanovnika, od kojih je više od 90% budista. Muslimana je nešto više od 4% a kršćana ukupno tek 1 %. U posljednjih 350 godina Crkva je izrasla u 11 biskupija s oko 390 000 katolika.

Biskupija Chiang Mai na sjeveru zemlje utemeljena je u studenome 1959. Nekoliko svećenika fidei donum iz Italije godinama djeluju u misijama Chae Hom i Lamphun. Izraz fidei donum – dar vjere uzet je iz enciklike pape Pija XII. iz 1957. u kojoj je biskupe pozvao ne samo da si međusobno pomažu molitvom i drugim sredstvima već i da svoje svećenike ustupe služenju u drugim zemljama. Misija Chae Hom, koja se uzdržava proizvodnjom i prodajom rukotvorina, posvetila se pomaganju plemenskim i nomadskim skupinama te šumovite i brdovite regije pitkom vodom, lijekovima i mogućnošću obrazovanja.

O. Raffaele Sandonà, svećenik Padovske biskupije u Tajlandu djeluje 10 godina, opisao je radost vjernika zbog Papina dolaska. Očekuje da će svojom nazočnošću Sveti Otac katoličku manjinu učvrstiti u vjeri i promicati međureligijski dijalog s budistima. Premda u kraljevini nema službenih odnosa kršćana i budističke većine, katolici su svakodnevnoj interakciji s budistima u mirnom suživotu, a ponekad i konstruktivno surađuju u zajedničkim projektima.

O. Sondonà očekuje kako će poglavar Katoličke Crkve svjedočiti karakteristične geste svoga pontifikata, kao što su poniznost i mir, koje privlače pozornost i u zemlji u kojoj nema puno riječi o papi i Svetoj Stolici. Stoga, kako prenosi IKA, misionar ocjenjuje da će njegov dolazak biti „dobar korak naprijed“ u međureligijskom dijalogu i dati zamah mjesnoj Crkvi u svjedočenju mira i ljubavi, o čemu je riječ i u himni Papina pohoda Kraljevini Tajland.

KT